Galerie Ladislava Sutnara se opět otevírá veřejnosti

Studující Veřejnost Výstava

Od pátku 4. prosince je možné opět navštívit naši univerzitní Galerii Ladislava Sutnara. V běžnou otevírací dobu si můžete až do 19. prosince prohlédnout výstavu fotografií Hranice, poetika konfliktu. Projděte se vánočně vyzdobeným centrem Plzně a napojte svoji duši uměním.
Výstava je součástí osmého ročníku Mezinárodního fotografického symposia, jež pořádá Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, a vrací se k tématu z roku 2018, kterým byly hranice.

S ohledem na celosvětové dění jsou všudypřítomnými tématy politické nepokoje a pandemie koronaviru. Obě tyto okolnosti svým vlastním způsobem přispívají ke složitosti současné situace plné protestů a restriktivních opatření a způsobují nepředvídatelnost našich osobních i sociálních hranic.


V letošním roce jsme zažili řadu úzkostných událostí, které zpochybnily způsob života, na jaký jsme byli zvyklí. Ať už šlo o boj s neviditelným virem prostřednictvím karantén, nebo o pochody protestující proti zkorumpovanosti politiků, naše hranice se zdají být mnohem více konfrontační než kdykoliv v minulosti.

Výstava a sympozium Hranice, poetika konfliktu, které organizují pedagogové ateliéru Užitá fotografie Vojtěch Aubrecht a Štěpán Grygar společně s kurátorem Janem Van Woenselem, představují průsečík názorů reflektujících naše těmito okolnostmi rozjitřené vědomí.

Umělecká díla na výstavě znázorňují náhodné i záměrné střety geografických hranic, periferií, historie, politiky, náboženství, bezútěšnosti, každodenního života, lidské křehkosti, významu a nicoty, kůže, přestrojení a identity, rodiny, bezpečí a odcizení. Výsledkem je výstava, která své návštěvníky vybízí k tomu, aby se vydali na vizuální cestu mnohovrstevnatými a provázanými významy s neustále se měnícími hranicemi.

Mezinárodní skupinová výstava Hranice, poetika konfliktu přivádí na jedno místo fotografickou tvorbu nových i etablovaných umělců z České republiky, Slovenska, Číny, USA, Izraele, Nizozemska a Belgie, z nichž každý na téma hranic se tak hlásí k určité poetice konfliktu.

Foto: Alex Dym

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

04. 12. 2020