Fakulta zdravotnických studií připravila kurz ultrasonografie v přednemocniční péči

Beseda Přednáška Studující

Praktický kurz se pro studenty oboru Zdravotnické záchranářství uskuteční dva únorové pondělky,15. a 22. února.

Studenty oblíbený kurz ultrasonografie v přednemocniční péči se na Fakultě zdravotnických studií koná již podruhé. Přináší novinky z prostředí přednemocniční neodkladné péče, konkrétně z oblasti využití ultrazvuku v sanitním voze zdravotnickým záchranářem.

Studenti se během šesti hodin seznámí s fyzikálními základy ultrasonografie, naučí se ovládat ultrasonografický přístroj nebo si prakticky nacvičí vyšetření břicha a hrudníku sonografem či si vyzkouší toto vyšetření během náhlé zástavy oběhu.

Lektorem těchto kurzů je zkušený zdravotnický záchranář se specializací pro urgentní medicínu Patrik Christian Cmorej, který pracuje na Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje jako výjezdový záchranář specialista a zároveň jako lektor vzdělávacího a výcvikového střediska. V současné době působí také jako vedoucí Katedry záchranářství a radiologie Fakulty zdravotnických studií Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Patrik Christian Cmorej má letité zkušenosti s používání ultrazvuku v přednemocniční neodkladné péči. Je také členem Pracovní skupiny pro urgentní ultrasonografii Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Fakulta zdravotnických studií

Alena Lochmannová

05. 02. 2021