Bezejmenný čtenář od studentky Sutnarky uspěl na švýcarském festivalu

Studující Univerzita Úspěchy

Jeden z nejdůležitějších komiksových festivalů v Evropě, švýcarský Fumetto Comic Festival Luzern, se letos koná s tématem Bez hranic. Tradičně je součástí festivalu i soutěž, do níž odesílají své práce studenti ateliéru Komiks a ilustrace pro děti na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Nebylo tomu jinak ani letos, a Sutnarka opět hlásí úspěch. Mezi pětačtyřicet nejlepších se dostal komiks studentky Kateřiny Illnerové.

„Inspirovala jsem se svazky v knihovnách, které nabízejí únik do nekončícího množství všemožných příběhů a světů, kde jediná hranice je autorova (a čtenářova) představivost a k ponoření se do děje stačí jen otočit první stránku. Chtěla jsem v podstatě svým komiksem oslavit radost z otevření knihy. A stejně jako dobrou knihu můžete přečíst vícekrát a stále v ní nalézat něco nového, snažila jsem se do ilustrací schovat co největší počet detailů, které nijak nenaruší celkový vzhled, ale potěší člověka, když si jich všimne. Nejvíce na to byl vděčný panel se vstupem do knihovny a můj oblíbený detail - sbírka kulturistických časopisů," popisuje studentka třetího ročníku.

Komiks Worlds of Words původně Kateřina kreslila jen pro soutěž Fumetto, ale poté vyhlásil festival Bologna Children's Book Fair open call pro dětské ilustrátory, do něhož se téměř na poslední chvíli přihlásila také. „Řekla jsem si, proč to nezkusit. A jsem za to moc ráda, protože můj bezejmenný čtenář s otevřenou knihou nakonec slavil na obou festivalech (za mě velký) úspěch," skromně dodává Kateřina, která momentálně pracuje na své bakalářské práci, na ilustrované knížce s tématem ztráty zápalu, energie, motivace.

Speciální edice festivalu Fumetto proběhla od 20. do 28. března hybridní formou. Program bylo možné sledovat online a některé jeho části mohou obyvatelé Luzernu vidět v ulicích svého města. Ilustrátoři z celého světa, kterých bylo tentokrát na sedm stovek, přihlašovali své práce do tří věkových kategorií: od 18 let výše, od 13 do 17 let a do dvanácti let. Přehlídka všech nominovaných a vítězů je k nalezení na webu festivalu.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

30. 03. 2021