Vedoucí Ruského centra Vlasta Klausová získala vyznamenání

Univerzita Úspěchy Zaměstnanci

Vedoucí oddělení slovanských jazyků Ústavu jazykové přípravy a Ruského centra na ZČU udělila diplom ruská federální agentura Rossotrudnichestvo.

Vlasta Klausová, vedoucí oddělení slovanských jazyků Ústavu jazykové přípravy a Ruského centra na ZČU, získala diplom za aktivní činnost pro rozvoj mezinárodních humanitárních a společenských kontaktů, organizaci významných kulturních a vzdělavacích akcí a popularizaci ruského jazyka v zahraničí. Diplom jí udělila federální agentura Rossotrudnichestvo.

Vlasta Klausová patří k významným českým rusistům, působí na ZČU od roku 2002 jako lektorka ruského jazyka a v roce 2012 založila Ruské centrum. Kromě toho je místopředsedkyní Česko-ruské společnosti a jednatelkou České asociace rusistů. V předchozích letech již dostala několik významných ocenění, například medaili Josefa Jungmanna nebo medaili Fondu Russkij mir.

V Ruském centru při ZČU se konají kurzy ruštiny různých úrovní včetně kurzu ruské konverzace s rodilou mluvčí, který je otevřen nejen pro studenty a zaměstnance univerzity, ale také pro širokou veřejnost. Ruské centrum pořádá semináře pro vyučující ruštiny základních a středních škol, a to i na celorepublikové úrovni, pro které získala Vlasta Klausová akreditaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Vyhledávané jsou také kulturní a vzdělávací akce Ruského centra.

Galerie


Ústav jazykové přípravy

Varvara Golovatina

08. 04. 2021