Laureáti cen Grafika roku 2020

Úspěchy Veřejnost Výstava

Letošní účast na jedinečném výstavním projektu s dlouholetou tradicí "Grafika roku" byla i přes mimořádná opatření, ztížené podmínky a dopad pandemie nejvyšší v historii. Nechyběli ani studenti Sutnarky.

Nadace Hollar přijala do Grafiky roku téměř 450 grafik a autorských knih. Mezi nominovanými na ceny se umístilo sedm studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, z nichž se dva stali laureáty hlavních cen a dva získali ceny za grafické techniky.

Hlavní cenu v kategorii C/A – velký formát studentská práce, Cenu Simeony Hoškové (grafické listy větší než 297 x 210 mm) získala studentka 1. ročníku navazujícího magisterského studia ateliéru Grafika Veronika Hoppová.  

Hlavní cenou v kategorii D – autorská kniha porota ocenila absolventa ateliéru Grafika Pavla Horu a jeho publikaci nazvanou Všemi směry.

Na ceny za jednotlivé grafické techniky tisku bylo uděleno celkem 33 nominací, z nichž Cenu za tisk z výšky získala studentka 3. ročníku navazujícího magisterského studia ateliéru Grafika Markéta Knorová.
Cenu za litografii obdržel student 2. ročníku bakalářského studia ateliéru Grafika Tomáš Leba. 

Slavnostní předávání cen se s ohledem na mimořádná opatření přesouvá na dernisáž výstavy plánovanou na 18. května v 18.00 hodin v Císařské konírně Pražského hradu. Výstava Grafika roku je v Císařské konírně k vidění do 23. května a bude zpřístupněna, jakmile to situace dovolí. Od 1. do 19. června pak výběr prací naleznete v repríze v naší Galerii Ladislava Sutnara.

Galerie


Veronika Hoppová – Na chalupě, hlubotisk, velikost listu 477 x 350 mm, vedoucí ateliéru prof. Mikoláš Axmann

Pavel Hora – Všemi směry, linoryt, linořez, knihtisk, vedoucí ateliéru prof. akad. mal. Mikoláš Axmann

Markéta Knorová – Sprchni už!, linoryt, velikost listu 3395 x 757 mm, vedoucí ateliéru prof. akad. mal. Mikoláš Axmann

Tomáš Leba – Tma, litografie, velikost listu 344 x 488 mm, vedoucí ateliéru prof. Mikoláš Axmann

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

29. 04. 2021