Plzeň uctila památku válečných hrdinů

Univerzita Veřejnost

Skromnější než obvykle, přesto opět plný emocí a slov díků za osvobození byl letošní vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko! Poděkování a úctu těm, kdo se před 76 lety podíleli na osvobození části regionu i samotné Plzně, vyjádřil svou účastí také rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček.

„Navzdory omezujícím podmínkám Slavnosti svobody pořádáme již podruhé v jiné podobě, než jsme byli zvyklí, avšak stále se základním posláním: poděkovat a vzpomenout na ty, kteří se o naši svobodu zasloužili. Vzpomenout na všechny ty ‚obyčejné‘ lidi ze vzdáleného kontinentu, kteří neváhali nasadit za naši svobodu svůj život. Vzali do rukou zbraň a vyrazili do vzdálené Evropy, a nakonec i do Plzně, aby jí navrátili svobodu. Mnohým americkým rodinám, ale i rodinám ze spojeneckých zemí, přišlo oznámení, že jejich blízcí se už do svých domovů nikdy nevrátí. A mnozí z těch, kteří přežili, si do života odnesli následky zranění a psychická traumata z prožitého válečného utrpení. Plzeňské Slavnosti svobody proto byly, jsou a budou oslavou právě těchto ‚obyčejných‘ lidí, oslavou a uznáním jejich statečnosti, utrpení a hrdinství ve jménu svobody,“ uvedl ve svém projevu u Díky, Ameriko! primátor města Plzně Martin Baxa. Současně vyjádřil hlubokou lítost nad tím, že veteráni nemohou být letos osobně přítomni na oslavách osvobození, na dálku je však jménem všech Plzeňanů přivítal prostřednictvím on-line přenosu.

„Již druhý rok si připomínáme tento důležitý okamžik evropské, české a americké historie svobody ve stínu celosvětové pandemie koronaviru. Američané jsou vám nesmírně vděčni za vaši trvalou připomínku americké role při osvobozování vaší země. Ctíte naše přátelství tím, že vzdáváte hold generaci, která se obětovala za svobodu. Tito vojáci položili základ míru, bezpečnosti a prosperitě, kterou si dnes užíváme. Spojené státy zde byly před 76 lety, aby vám pomohly, jsou zde i dnes a budou zde i v následujících letech. Nesmíme nikdy ztratit ze zřetele základní principy, za které tato generace bojovala: svoboda, bezpečnost, demokracie, lidská práva, právní stát. Je naší povinností ctít jejich oběť a tyto zásady bránit. Češi a Američané přátelé tehdy, přátelé nyní jako spojenci v NATO, stojíme společně jednotní a zůstáváme věčně oddaní tomuto slibu. Nikdy nezapomeňme, nikdy více,“ řekla chargé d´affaires Velvyslanectví Spojených států amerických Jennifer Bachus. 

Slavnosti svobody potrvají do neděle 9. května, v rámci on-line studia nabídnou rozhovory s veterány, historiky, reportáže o místech spjatých s osvobozením, hudební vstupy a další. Detailní program je zveřejněn na webu Slavnosti svobody Plzeň.

Galerie


primátor města Plzně Martin Baxa

chargé d´affaires Velvyslanectví Spojených států amerických Jennifer Bachus

velvyslanec Belgického království Grégoire Cuvelier

předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil

hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová

Vzpomínkové události se zúčastnili představitelé ČR, kraje, města i univerzity. Tu zastupoval rektor ZČU Miroslav Holeček (vlevo).

Celouniverzitní

Šárka Stará

07. 05. 2021