V dubnu ožije Plzeň filmem

Filmový festival Finále vstoupí letos do 29. ročníku. Od 15. do 21. dubna si přijdou na své všichni filmoví fanoušci.

Filmový festival Finále zažívá svoji renesanci. S novým vedením, kterým se stala společnost Film Servis Plzeň, s.r.o. v čele s novou ředitelkou festivalu Evou Veruňkovou Košařovou, přichází mladý i moderní pohled na tento tradiční festival. Originální program koresponduje s uznávanými světovými festivaly a jako jediná podobná platforma v České republice sleduje Finále Plzeň kromě kinematografie i televizní a internetovou produkci.

Diváci se mohou těšit na přehlídku českých a slovenských celovečerních hraných a animovaných filmů, dokumentů a televizních projektů, které se utkají o pozornost poroty a cenu Zlatého ledňáčka. Letošní složení poroty je plné významných filmových osobností. Předsedat ji bude Američan Mike Reiss, tvůrce seriálu Simpsonovi či filmu Doba ledová, jedním z porotců je i americký tvůrce Bill Guentzler, umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Clevelandu. Mezi dalšími jsou talentovaná rumunská režisérka Teodoru Mihai, španělský tvůrce Juana Torrese, íránský dokumentární režisér Mohammadreza Farzad a další.

Novinkou letošního ročníku je i konání festivalu přes celý jeden víkend. To umožnilo provozovatelům naplánovat bohatý doprovodný program, který se tak stává lákadlem i pro mimoplzeňské fanoušky festivalu. A protože nejen filmem živ je fanoušek Finále Plzeň, je možné se díky festivalu zúčastnit hudebních párty s kapelami, např. Please The Trees, Olasts Otesoc, duem Kieslowski či se známými DJ´s. Doprovodný program je zajímavý i díky setkání youtuberů Cine tube, autorským čtením, ve kterých se představí třeba Marie Doležalová se svoji knihou Kafe a cigárko, Dominik Landsman s Deníčkem moderního fotra či Lukáš Pavlásek s knikou Z deníku ajťáka. Fandové „Sipmsnů“ si nenechají ujít rozhovor Tomáše Baldýnského s Mikem Reissem, zajímavá bude i talk show filmového kritika a recenzenta Kamila Fily. Oficiálním streamerem festivalu Finále Plzeň se stal FattyPilow.

Vstupenky na festival jsou v prodeji od 1. dubna a kompletní program i informace k festivalu jsou k dsipozici na jeho stránkách.

Galerie


Celouniverzitní

22. 03. 2016