Pedagogická knihovna slaví 60 let

Velikostí fondu jde o největší knihovnu univerzity. Pedagogická knihovna ZČU oslaví 1. dubna šedesáté narozeniny.

Podstatnou část fondu knihovny tvoří literatura z oborů pedagogiky a psychologie, jsou zde zastoupeny tituly z ostatních společenských a přírodních oborů, které se vyučují na pedagogické fakultě, a velkou část fondu tvoří učebnice pro základní školy a gymnázia. Od svého založení se knihovna neustále snaží zkvalitňovat a modernizovat své služby.

Historie knihovny

Knihovna nejprve sídlila v budově fakulty ve Veleslavínově ulici, od roku 1964 má své sídlo v budově na Klatovské třídě. V roce 1999 vznikla Univerzitní knihovna ZČU a Pedagogická knihovna se stala jednou z jejích dílčích pracovišť. Ve stejném roce byla ve Veleslavínově ulici otevřena nová studovna, která nabízí studentům i zaměstnancům prezenčně literaturu z oborů historie, geografie, chemie, českého jazyka a literatury. Dosud největší změna proběhla v roce 2000, kdy došlo k rekonstrukci celého prostoru knihovny. V přízemí v budově na Klatovské vznikla půjčovna se studovnou a volným výběrem studijní literatury s více než 40 tis. svazky, zároveň byla otevřena samostatná studovna periodik, o tři roky později byla dokončena rekonstrukce skladových prostor s moderními kompaktními regály a v roce následujícím zahájila provoz studovna v Jungmannově ulici. V roce 2009 knihovnu postihla havárie topení a v létě 2010 musela být rekonstruována podlahová krytina v části prostoru volného výběru. Několik měsíců byla literatura k dispozici v provizorním prostoru knihovny. Z důvodu stěhování kateder FPE došlo v roce 2013 ke zrušení studovny v Jungmannově ulici, knižní fond byl přesunut do Pedagogické knihovny a v budově na Klatovské třídě vznikla nová týmová studovna, určená především ke studiu ve skupině nebo k práci na projektech.

Nové formy a systém práce

V rámci změn v Univerzitní knihovně dochází v roce 2004 k centralizaci zpracování dokumentů do nového Oddělení akvizice a zpracování v knihovně na Borských polích. Pro studenty, akademické a vědecké pracovníky ZČU jsou v knihovně k dispozici odborné elektronické informační zdroje (EIZ), zahrnující zahraniční i české databáze, elektronické časopisy a e-knihy. Všechny e-knihy jsou zpřístupněny v síti ZČU.  Registrovaní čtenáři knihovny mají také možnost vyzkoušet si čtení na elektronických čtečkách, na kterých je nahráno více než 400 knih. Od roku 2010 jsou pravidelně každý rok do nákupu zařazovány i zahraniční a tuzemské odborné elektronické knihy. Ze společného projektu ZČU, UJEP v Ústí nad Labem a TU Chemnitz „Česko-saská síť knihoven - Knihovny bez hranic” byly v roce 2014 zakoupeny zahraniční e-knihy z oborů humanitních, společenských věd, jazykovědy a umění na platformách Ebrary a Ebsco. Knihovna ZČU také spolupracuje s TU Chemnitz v oblasti meziknihovní výpůjční služby tištěných dokumentů. Výpůjčky dokumentů jsou pro studenty i pedagogy FPE v letech 2012-2014 poskytovány zdarma. Knihovna mimo jiné shromažďuje a eviduje publikační činnost pracovníků fakulty, zprostředkovává meziknihovní výpůjční služby, spolupracuje s ostatními pedagogickými knihovnami ve výměně publikací a účastní se projektu Česká knihovna. Na počítačích ve třech odborných knihovnách je možné vyzkoušet si bezplatný základní on-line kurz rychlého čtení Rozečti.se, po jehož absolvování lze dosáhnout větší efektivity při studiu a práci. Univerzitní knihovna provozuje spolu se Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje tzv. biblioboxy díky nimž mohou čtenáři vrátit knihy i mimo otevírací dobu knihovny. Čtenáři je mohou najít na šesti místech v Plzni, např. před pedagogickou fakultou nebo na Hlavním nádraží ČD. V loňském roce byl do Pedagogické knihovny zakoupen samoobslužný výpůjční systém, takzvaný self-check, s jehož pomocí si čtenáři mohou sami vypůjčit knihy.

Univerzitní knihovna pořádá pro své čtenáře a návštěvníky exkurze, školení, semináře, besedy a výstavy. Při příležitosti 100. výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala probíhaly po celý rok 2014 ve všech dílčích knihovnách Univerzitní knihovny výstavy, veřejné čtení, přednášky a komentované promítání.

Zajímavosti z Pedagogické knihovny:

  • Od roku 1964 se ve funkci vedoucího knihovny vystřídalo 5 knihovnic a jeden knihovník.
  • Od roku 1966 se rozšířila otevírací doba o 27 hodin týdně.
  • Nejstarší pracovník Pedagogické knihovny je zde zaměstnán od r. 1975.
  • V roce 1982 byla naše knihovna jedna z nejlépe umístěných a vybavených vysokoškolských knihoven a o rok později se mohla pyšnit i nově vzniklou studovnou, což bylo na tehdejší dobu vzácnost.
  • V Pedagogické knihovně a studovnách je celkem 126 studijních míst, 32 počítačů pro uživatele, 5 multifunkčních zařízení, 3 tiskárny a jeden skener.
  • Naskenovaný jmenný katalog obsahuje více než 70 000 záznamů, což je asi 230 000 svazků.
  • Během rekonstrukce skladových prostor v roce 2002 bylo naloženo, vytříděno a očištěno od prachu 2500 přepravek s knihami.
  • Celkový počet knihovních jednotek vzrostl z původních 65 000 na více než 248 000.
  • Ročně přibude zhruba 4000 nových dokumentů.
  • Zřejmě nejstarší kniha ve fondu knihovny Sylva Qvadrilingvis Vocabvlorvm Et Phrasivm Bohemicae byla vydána v roce 1598.
  • První kopírka začala sloužit čtenářům v roce 1992.
  • Od roku 2012 jsou zaměstnanci Univerzitní knihovny kmotry supa bělohlavého v plzeňské ZOO.


Galerie


Univerzitní knihovna

Jakub Pokorný

24. 03. 2016