Sutnarku nešlo v Bologni přehlédnout

International Úspěchy Veřejnost

Stejně jako před dvěma lety i letos sklízela Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara úspěchy na nejvýznamnějším světovém odborném veletrhu dětské knihy, který se konal 8. – 11. 4. 2024 v italské Bologni.

Svou tvorbu na Bologna Children´s Book Fair představily ateliéry katedry Grafický design a ilustrace, především Didaktická ilustrace, Komiks a ilustrace pro děti a Kniha a tvarování papíru, zastoupené vyučujícími Renátou Fučíkovou, Marií Kohoutovou, Evou Bartošovou, Evou Majerovou a zároveň studentkami Eliškou Koulovou, Anežkou Novákovou a Markétou Pěničkovou. Ve stánku, zařízeném subtilním modulárním nábytkem od kolegyně Jany Potiron, prezentovaly jednak výběr z tzv. Silent Books, vypravujících příběhy pouze obrazem, jednak kvalifikační práce v podobě ilustrovaných či prostorových knih. Vystaven byl i projekt ateliéru Grafický design a digitální média pod vedením Ditty Jiřičkové, jehož východiskem byly dekory na porcelánových hrncích z období normalizace.

Pozornost odborné i laické veřejnosti z celého světa přitahovaly práce svou vysokou úrovní, stejně jako šíří námětů, technik a přístupů mladých autorů. Byly mezi nimi také ilustrace pěti studujících fakulty – finalistů Silent Book Contest 2022, včetně vítězky celé soutěže Kateřiny Illnerové. I letos se Sutnarka dostala do úzké nominace 16 z 250 přihlášených autorů, zveřejněné právě na Bologna Children’s Book Fair, a to díky knize Markéty Pěničkové Firefly. Vítězné dílo bude vyhlášeno příští měsíc na Mezinárodním knižním veletrhu v Turíně.

S holandským ilustrátorem Markem Janssenem debatovala vedoucí ateliéru Didaktická ilustrace Renáta Fučíková před plným sálem Authors Café na téma Černá, šedá, bílá – Ilustrace bez barvy. V diskusi, kterou pořádala pod vedením teoretika Jochena Webera Internationale Jugendbibliothek Mnichov, upozornila v kontextu vlastní tvorby na další výjimečné počiny studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, kteří se vyjadřují právě tímto způsobem.

Barevná ilustrace, pokud má být kvalitní, je jakousi symfonií. Musím myslet na harmonii barev, jejich akordy a kompozici, nemohu připustit nepřehlednou kakofonii,“ říká Renáta Fučíková. „Černobílá ilustrace je koncertní sólo. Jako bych hrála pouze na pomyslný klarinet a vedla čistou melodickou linii. Je spontánním vyjádřením myšlenky. Pracuje s výrazným kontrastem, proto má své místo v knihách pro docela nejmenší příjemce, kteří se teprve učí rozeznávat tvary. A pak je černobílá ilustrace prostředkem k náznaku zápletky a atmosféry příběhu. Zve a napovídá v knihách pro starší děti a young adult čtenáře. V každém případě nám černobílá ilustrace skýtá odpočinek od světa zahlceného barvami. Potřebujeme ji stejně, jako potřebujeme zimní ticho a sníh, abychom se znovu mohli radovat z plnosti léta.“

Galerie


Stánek FDU navštívil slavný britský ilustrátor českého původu Petr Horáček. S ním přišli redaktoři londýnského nakladatelství Walkers a byli nadšeni výtvarnou a vypravěčskou úrovní našich studentů

Stánek FDU na Bologna Children´s Book Fair

Stánek FDU přitahoval pozornost

Letošní finalistka v mezinárodní soutěži Silent Book Contest, Markéta Pěničková z ateliéru Didaktická ilustrace

Markéta Pěničková představuje před publikem v Illustrators Café svou nominovanou knihu Firefly

První návštěva ve stánku - Fondazione Štěpán Zavřel ze Sarmede. Renáta Fučíková, Ketty Galon a Uberto di Remigio

Renáta Fučíková a Mark Janssen v debatě IJB na téma Černá, šedá, bílá – Ilustrace bez barvy

Projekt Second Service ateliéru Grafický design a digitální média

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Andrea Sloupová

17. 04. 2024