Proběhla mezinárodní konference zaměřená na strukturu materiálů

Konference Spolupráce Věda

Výzkumné centrum NTC, konkrétně výzkumný tým profesora Jána Minára, spoluorganizovalo v posledním červnovém týdnu mezinárodní workshop APCOM 2021 (Applied Physics of Condensed Matter) zaměřený na fotoemisi s rozšířením o elektronovou mikroskopii pod označením CSPES 2021.

Workshop se uskutečnil pod hlavičkou běžícího projektu CEDAMNF (Computational and Experimental Design of Advancedmaterials with New Functionalities) oddělení Pokročilých materiálů. Konal se, již tradičně, ve Vysokých Tatrách na Štrbském plese. Akce se zúčastnilo přes 100 špičkových vědeckých a výzkumných pracovníků v oblasti aplikované fyziky z celé Evropy. V rámci vyzvaných přednášek se představily takové osobnosti jako Dr. Martin Gmitra (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Slovensko), doc. RNDr. Pavol Valko, PhD. (Slovenská technická univerzita v Bratislavě), Dr. Mauro Fanciulli (Cergy Paris Université, Francie), prof. Karol Hricovini (Université de Cergy-Pontoise, Paříž, Francie), Dr. Juraj Krempaský (PSI, Villigen, Švýcarsko) a Dr. Fatima Alarab (PSI, Villigen, Švýcarsko), doc. RNDr. Miroslav Cieslar, CSc (KFM, MFF UK v Praze, Česká republika) a RNDr. Ondřej Šipr, CSc (NTC, ZČU v Plzni).

„Cílem našeho workshopu bylo podpořit a posílit mezinárodní spolupráci mezi výzkumníky zaměřenými na teorii a na experimentální měření. Sekce CSPES 2021 byla věnována vývoji a aplikacím experimentálních technik i teoretických metod v oblasti výzkumu elektronových vlastností materiálu,“ popsal konferenci Ján Minár. Kromě výměny informací výzkumníci rovněž řešili otázky možné spolupráce na výzkumných tématech, v projektech OP JAK apod. Více informací je možná najít na webu události.

Galerie


Nové technologie - výzkumné centrum

Dita Sládková

30. 06. 2021