Studenti vystříleli v Chorvatsku zlaté a stříbrné medaile

Sport Studující Úspěchy

V chorvatském Osijeku se od 22. 5. do 5. 6. uskutečnilo Mistrovství Evropy ve sportovní střelbě a od 8. do 13. 6. Světový pohár ve sportovní střelbě. Mezi startujícími byli i studenti ZČU, kteří navíc na Světovém poháru získali zlaté a stříbrné medaile.

Zlaté medaile ve sportovní pistoli na 25 metrů zdobí český ženský tým. Jeho členkou je Anna Dědová, studentka studijního programu Kybernetika a řídicí technika se specializací Automatické řízení a robotika katedry kybernetiky FAV ZČU, dalšími členkami jsou Renata Červenková a Veronika Schejbalová.

„Vzhledem k nedostatku závodů byla příprava většinu roku čistě tréninková a k prvním závodům v zahraničí jsme se dostali až ke konci dubna. Paradoxně ovšem příprava probíhala mnohem hladčeji než obvykle, protože díky online výuce bylo možné bez problému zkombinovat tréninky se studiem i se zahraničními závody. Zejména záznamy z online výuky byly tento rok obrovskou výhodou, která kombinaci studia se sportem velmi usnadnila, a jsem velice ráda, že nám je všichni naši vyučující byli ochotni poskytovat. Přednášky a cvičení bylo tak možné v případě potřeby posunout a nebylo potřeba řešit žádné problémy s chybějícími přednáškami a testy jako při prezenční výuce, byť samotné studium na dálku bylo poněkud náročnější. Tréninkové prostory jsme měli také k dispozici i přes většinu pandemických opatření, a kromě závodních zkušeností nám tuto sezonu nic nechybělo,“ popisuje přípravu na Světový pohár a mistrovství Evropy Anna Dědová.

Jedinou komplikací bylo, že se jak mistrovství Evropy, tak Světový pohár konaly během června současně se zkouškami, navíc v neobvykle krátkém odstupu, což nebylo úplně jednoduché skloubit. Nakonec se ale obojí podařilo poměrně dobře, jak zkoušky, tak mistrovství Evropy a Světový pohár, kde se nám podařilo v týmech získat i první medaili po přestupu z juniorských kategorií a individuálně střelit poměrně pěkné výsledky. Jediným letošním zklamáním bylo, že se nám v pistolových disciplínách bohužel nepodařilo získat kvalifikační místo pro olympijské hry, přestože k němu na mistrovství Evropy opět chyběl jediný bod,“ dodává studentka.

Mužský tým, jehož součástí je Matěj Rampula, student studijního programu Informatika a výpočetní technika se specializací Informatika na katedře informatiky a výpočetní techniky FAV, získal v Osijeku nejdříve titul mistra Evropy ve standardní pistoli. Následně student získal ve Světovém poháru společně s Jindřichem Dubovým a Tomášem Těhanem stříbrnou medaili.

„Příprava na Světový pohár byla obtížná, neboť se dokonale kryla se zkouškovým obdobím, které jsem měl už tak zkrácené kvůli účasti na mistrovství Evropy také v Osijeku na přelomu května a června, kde se mi, podařilo získat titul mistra Evropy ve standardní pistoli. Přes tyto nevyhnutelné potíže s časováním, které vedly k snad i nedostatečné přípravě, se nám v týmové soutěži rychlopalné pistole vcelku zadařilo a vystříleli jsme ve finále proti německému týmu (v němž byl mimo jiné olympijský vítěz z Ria, Christian Reitz) stříbrnou medaili. Samozřejmě z ní mám, stejně jako z každé medaile z vrcholné soutěže, velikou radost, avšak vážím si jí o to více, že to byl můj první Světový pohár, v němž jsem startoval v mužské kategorii,“ říká Matěj Rampula.

Na Světovém poháru startoval také Pavel Schejbal, student programu Elektrotechnika a informační technologie Fakulty elektrotechnické, který se za české muže umístil nejlépe ve vzduchové pistoli.

Galerie


Matěj Rampula vlevo.

Anna Dědová druhá zleva.

Fakulta aplikovaných věd

19. 07. 2021