FZS uspořádá již 12. ročník odborné konference, letos na téma Plicní rehabilitace

Konference Věda Veřejnost

Akce se uskuteční 5. listopadu 2021 a přivítá v Plzni minimálně 200 účastníků nejen z Plzeňského kraje, ale i z celé ČR.

Odborná konference pořádaná katedrou rehabilitačních oborů Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni se tento rok zaměří na aktuální téma Plicní rehabilitace. Podívejte se na její program.

Do plicní rehabilitace patří léčebné, sociální i pracovní postupy, které pomáhají osobám postiženým plicním onemocněním snížit výskyt symptomů základního onemocnění, optimalizovat dechové a pohybové návyky, zamezit ztrátě výkonnosti, udržet a zlepšit fyzickou i psychickou kondici pacienta aj. V současné době covidových a postocovidových stavů se jedná o jednu z nejdůležitějších částí ucelené rehabilitace, ale zároveň o problematiku, k níž chybí možnost uceleného vzdělávání. Proto konference propojí nejen pohledy lékařů, ale i fyzioterapeutů, ergoterapeutů, všeobecných sester, klinických psychologů i sociálních pracovníků. Bude tak příležitostí k setkání odborné a akademické obce s řadou významných odborníků z nelékařských i lékařských oborů, jejímž pojítkem je rehabilitace.

"Nádech a výdech jsou běžnou součástí života. Dechový cyklus proběhne 15krát za minutu, 900krát za hodinu, 21 600krát za jeden den. Běžně si dechového cyklu nevšímáme a nevnímáme jeho význam. Teprve když jsou dechové funkce narušeny nebo ovlivněny nemocí či vadou, pociťujeme omezení dechu jako významné snížení osobní pohody, v delším časovém horizontu také jako snížení kvality života. Vnímání dechu, práce s vlastním tělem, péče o všechny nejen tělesné složky zajišťující kvalitní dechový stereotyp a v případě potřeby racionálně vedená terapie dechu, jsou lidské možnosti jak udržet správnou funkci dechu a tím významně přispět vlastnímu plnému zdraví," říká odborná asistentka Fakulty zdravotnických studií Štěpánka Rybová, která je součástí organizačního týmu konference. 

Konference podává žádost o zařazení do registru garantovaných akcí k započítání vzdělávací akce do systému celoživotního vzdělávání fyzioterapeutů s garancí UNIFY ČR z.s. a ČAE.

Fakulta zdravotnických studií

Alena Lochmannová

06. 09. 2021