Rektor Miroslav Holeček poděkoval olympioničkám ze ZČU

Sport Studující Tisková zpráva

Hned tři studentky Západočeské univerzity v Plzni letos hájily české barvy na olympijských hrách v Tokiu. K jejich sportovním výkonům jim v úterý 7. září poblahopřál rektor ZČU Miroslav Holeček.

Všechny tři olympioničky jsou na ZČU členkami programu UNIS, jehož prostřednictvím Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR podporuje sportovně nadané vysokoškolské studenty. 

Běžkyně Tereza Hrochová z Fakulty právnické se na olympijské hry nominovala hned při svém prvním maratonském startu. Atletka Škody Plzeň má na svém kontě mimo jiné dva republikové tituly v půlmaratonu a také prvenství v krosu a běhu do vrchu. Na olympiádě ji překvapily náhlé zdravotní komplikace, přesto maratonský běh absolvovala a v čase 2:42:45 dokončila na 58. místě. Už v roce 2018 obdržela Tereza Hrochová mimořádné stipendium rektora za vynikající sportovní výsledky. Kromě úspěchů sportovních se studentka bakalářského programu Právní specializace může pochlubit už ukončeným studiem magisterského programu Právo a právní věda.

V Marii Horáčkové, studentce programu Tělesná výchova a sport na Fakultě pedagogické, měla česká lukostřelba na olympiádě reprezentantku po třinácti letech. Ačkoliv vyřazovací částí neprošla, je se svou olympijskou premiérou spokojená a ráda by k ní za tři roky připojila účast na olympiádě v Paříži. Mezi jejími úspěchy je řada prvenství na mistrovstvích republiky i vynikající umístění na evropských a světových soutěžích. Před čtyřmi lety získala mimořádné stipendium rektora za zlato na halovém mistrovství ČR juniorek a na mistrovství ČR žen.

Vendula Dušková, studentka programu Ergoterapie na Fakultě zdravotnických studií, která je částečně upoutaná na invalidní vozík, patří k nejlepším českým paraplavkyním. Do Tokia odjela stříbrná medailistka z mistrovství Evropy 2018 už s olympijskou zkušeností z Ria de Janeira a dařilo se jí – ve všech třech disciplínách se probojovala do finále. Už v kvalifikaci v polohovém závodě na 200 metrů zaplavala svůj osobní rekord 3:06,56, ve finále pak byla osmá. Na trati 400 m volný způsob si doplavala pro šesté a na 100 m prsa pro sedmé místo.      

 „Skloubit studium a vrcholový sport není vždycky jednoduché a rozhodně to vyžaduje velkou disciplínu. Vážím si toho, že máme na naší univerzitě takto talentované lidi, kteří podávají vynikající sportovní výkony a úspěšně studují, a zároveň tím ukazují, že je dobré přemýšlet i o své vzdálenější budoucnosti,“ říká rektor ZČU Miroslav Holeček. „Program UNIS Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je pro studenty oporou, díky které mohou svůj čas věnovat studiu i rozvoji svého sportovního nadání,“ dodává rektor ZČU. 

Program UNIS odstartovalo MŠMT ve spolupráci s resortním sportovním centrem VICTORIA VSC v roce 2020 s cílem podporovat duální kariéru vysokoškolských sportovců. „Chceme úspěšným a nadějným sportovcům s mimořádnou sportovní výkonností vytvořit takové podmínky, aby dokázali plnit náročné studijní požadavky a zároveň se mohli věnovat sportovní přípravě a účastnit se soutěží,“ vysvětluje ředitelka VICTORIA VSC Lenka Kovářová.

Program UNIS zajišťuje studentům jednak podporu prostřednictvím stipendijního programu MŠMT, který administruje VICTORIA VSC. Druhá část finančních prostředků míří na vysoké školy v rámci dotačního neinvestičního programu MŠMT, který je určen na koordinaci a servisní podporu vybraných studentů. Studenti proto mohou čerpat služby v oblasti sportovní medicíny a psychologie, nutričního poradenství nebo rehabilitace. Na Západočeské univerzitě navíc k těmto doplňkovým službám patří také fyzioterapie, kterou sportovci mohou využívat díky finanční podpoře města Plzně.  

V projektu je stanoveno pět výkonnostních kategorií – od A s měsíčním stipendiem 15 tisíc korun po E se stipendiem 5 tisíc. Stipendium studenti nemají garantované na celou dobu studia, svůj nárok na něj musejí obhájit každou sezónu. Západočeská univerzita má aktuálně v programu UNIS 21 studentů. Svými výkony splňují všichni kvóty pro zařazení do dvou nejvyšších kategorií. „Trojnásobná nominace na olympiádu je důkazem toho, že program UNIS jde správnou cestou. Studentům umožňuje soustředit se na studium a sport, což se v jejich výkonech pozitivně projeví,“ hodnotí Václav Salcman z Centra tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické, které na ZČU projekt UNIS koordinuje.

Galerie


Rektor Miroslav Holeček, studentky Vendula Dušková, Tereza Hrochová, Marie Horáčková a ředitelka VICTORIA VSC Lenka Kovářová.

Rektor Miroslav Holeček a běžkyně Tereza Hrochová.

Rektor Miroslav Holeček a plavkyně Vendula Dušková.

Rektor Miroslav Holeček a lukostřelkyně Marie Horáčková.

Vendula Dušková.

Tereza Hrochová a Marie Horáčková.

Celouniverzitní

Šárka Stará

07. 09. 2021