Plzeňské rozhovory zvou na sérii besed. Připomenou třeba události z 11. září 2001

Beseda Tisková zpráva Veřejnost

Jako cyklus přednášek a besed na témata, která ve společnosti rezonují, tak letos proběhnou Plzeňské rozhovory. Hostem besedy nazvané Věže bude 12. října architekt Jiří Boudník, účastník útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku. Setkání se uskuteční od 17.30 hodin v univerzitní kavárně Družba.

Plzeňský rodák Jiří Boudník emigroval do USA v roce 1987. V době osudných útoků 11. září 2001 pracoval jako projekční inženýr na stavbě budovy Federálního soudu u Brooklynského mostu v New Yorku. Na vlastní oči viděl pád druhé věže Světového obchodního centra a ještě tentýž den se zapojil do záchranných prací. Sestavil také pro záchranáře 3D model místa tragédie, který jim pomohl s vyprošťováním lidí a odklízením trosek. Později byl dokonce součástí týmu expertů pověřených vyšetřením pádu budov.

Návrat do normálního života u něj po této události, stejně jako u mnoha dalších, doprovázely silné deprese, ze kterých se snažil vypsat. Tak vznikla kniha Věže – příběh 11. září, která je nejen příběhem Jiřího Boudníka jakožto přímého svědka zřícení newyorských dvojčat, ale dává zblízka nahlédnout na jednu z největších tragédií moderních dějin. Obal knihy zdobí potetovaná záda hasiče Tiernacha Cassidyho, který přišel o své nejbližší spolupracovníky a kamarády. Tetování bylo jeho terapií a způsobem, jak se se zážitky vypořádat.

Své povídání doprovodí Jiří Boudník množstvím fotografií z místa tragédie. Zájemci se mohou akce zúčastnit osobně nebo ji mohou sledovat online. Odkaz obdrží asi hodinu před začátkem, a to na základě předchozí registrace na webu Amerického centra US Point, které Plzeňské rozhovory organizuje.

Další akce Plzeňských rozhovorů budou organizátoři postupně přidávat do programu. I jejich hosty budou, jak je u Plzeňských rozhovorů zvykem, američtí a čeští odborníci.

První ročník obnovených Plzeňských rozhovorů II uspořádala Západočeská univerzita v Plzni v roce 2015. Navázala tak na tradici akce, kterou pořádala v letech 1997–2006. V minulých letech byly Plzeňské rozhovory věnovány 100 letům česko-amerických vztahů nebo se pod názvem Co je realita? zaměřily na téma fake news, sociálních sítí nebo využití virtuální reality. V loňském roce se uskutečnily v online.


  

Galerie


Ústav jazykové přípravy

Šárka Stará

06. 10. 2021