Krajský úřad je součástí projektu BETERKA. Termokamery z NTC měří teplotu zaměstnancům

Spolupráce Věda Veřejnost

Zaměstnanci úřadu si mohou dobrovolně nechat měřit teplotu při příchodu i odchodu z úřadu a přispět tak ke statistickému sběru dat pro odhady nástupů epidemií chřipek i dalších onemocnění.

Speciální zařízení pro termovizní měření osob vyvinuli vědci z výzkumného centra NTC spolu s kolegy z Fakulty zdravotnických studií při projektu BETERKA podpořeném Ministerstvem vnitra ČR. Termokamera umístěná ve foyer Krajského úřadu bude data sbírat do konce roku 2022, anonymizovat je a přenášet na server ZČU stejně jako data ze zařízení v budovách dalších institucí a na místech s větší koncentrací lidí - od začátku listopadu například v prostorách Střední průmyslové školy strojnické.

Zaměstnanci Krajského úřadu se mohou řídit instrukcemi a dobrovolně se měřit při příchodu i při odchodu z budovy. Pomohou tak při vývoji systému, jenž dokáže včas varovat před blížícími se epidemiemi.


BETERKA
Projekt je zaměřen na výzkum termodiagnostických metod s využitím termokamer jako nástrojů pro bezkontaktní a rychlé určení osob se zvýšenou teplotou a současně nástrojů pro efektivní zajištění bezpečnosti státu a jeho občanů a zvládání krizových situací a epidemických hrozeb. V rámci výzkumné části projektu vědci hledají nová řešení vedoucí ke spolehlivější identifikaci osob s projevy zvýšené tělesné teploty, tedy potenciálně nakažených, a zaměřují se i na statistický sběr dat, který by v budoucnu mohl pomoci s monitoringem epidemií projevujících se horečnatými stavy. Vedlejším výzkumným cílem projektu jsou pak další možnosti využití termokamer pro efektivnější a účinnější zajištění úkolů IZS nejen v době epidemie. Součástí projektu jsou vedle vlastního výzkumu i široké aktivity vzdělávání a popularizace.

Video


Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

19. 10. 2021