Výzkumníci z centra NTIS vyvíjejí aplikaci, která pomůže nemocným dětem

Dětská klinika FN Plzeň a NTIS zahájily spolupráci na vývoji aplikace, která bude napomáhat v diagnostice, léčbě, a především výzkumu Crohnovy choroby u dětí. Financování výzkumu podpoří hnutí Na vlastních nohou – Stonožka, které iniciovalo dětskou výtvarnou soutěž.

Děti z mateřských, základních a středních škol z celé České republiky mohou malovat obrázky na téma Věda, která léčí. Děti, které nemají výtvarnou tvorbu v oblibě, mohou do soutěže zaslat esej na téma Jak bude vypadat věda ve 22. století? Nejlepší díla, která ztvárňují pohled na vědu, budou na podzim vystavena v prostorách fakulty aplikovaných věd a plzeňské fakultní nemocnice. Uzávěrka dětských prací je 30. června a zasílají se do plzeňské fakultní nemocnice.

Crohnova choroba je nevyléčitelné chronické zánětlivé onemocnění různých částí trávicího traktu, provází pacienty téměř celý život a má kolísavý průběh, ve kterém se střídají období klidu a aktivity. Počet nemocných se bohužel každoročně zvyšuje. Interaktivní software, na jehož vývoji pracují výzkumníci z centra NTIS, bude sbírat, registrovat a zpracovávat data dětí se střevním záněty a následně bude schopen poskytnout statistické a prognostické výstupy. Napomůže tak diagnosticko-léčebnému procesu a zároveň bude kompatibilní s výzkumným záměrem plánované studie Dětské kliniky FN Plzeň, zabývající se novými léčebnými postupy u Crohnovy choroby u dětí.

Projekt finančně podpoří hnutí Na vlastních nohou – Stonožka, jehož hlavním heslem je Nikdy nejsi sám, a snaží se tak přiblížit dětské pacienty k jejich zdravým vrstevníkům a naopak. Hnutí Na vlastních nohou – Stonožka je humanitární a mírová organizace, v níž děti pomáhají jiným dětem. Bylo založeno roku 1990 Češkou žijící v Norsku, paní Bělou Jensen. V hnutí se angažují tisíce dětí a stovky učitelů v českých školách, na Slovensku a v Norsku: malují vánoční přání, získávají finanční prostředky organizováním Stonožkových týdnů či pořádají prodejní výstavy, sbírky, koncerty a jiná vystoupení na pomoc nemocným a postiženým dětem v ČR i v jiných zemích světa. Stonožkové hnutí má své patrony mezi významnými světovými i českými osobnostmi. Mezi nejznámější patří kardinál Dominik Duka OP, bývalý generální tajemník NATO George Robertson a dlouhodobým partnerem je Generální štáb Armády ČR.

Video


Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Kateřina Modrá

20. 05. 2016