Národní galerie představuje tvorbu absolventky Sutnarky

Absolventi Úspěchy Výstava

Cena empatie, soutěž, kterou v srpnu roku 2019 vyhlásila Národní galerie Praha společně s Komerční bankou, má své vítěze. Staly se jimi absolventka Sutnarky Lenka Záhorková a Romana Drdová. S ohledem na pandemickou situaci se vítězné projekty představují veřejnosti až nyní.

V Malé dvoraně Veletržního paláce byla výstava prací laureátek Ceny empatie otevřena začátkem listopadu a navštívit ji lze do 13. února 2022. Vítězné projekty Romany Drdové a Lenky Záhorkové tvoří intermediální instalace na pomezí výtvarného umění a designu, reflektující dnešní sociální, ekologické a konzumeristické problémy. Romana Drdová se zabývá tématem upcyclingu a znovuvyužití především marketingového materiálu jako prostředku pro tvůrčí činnost. Absolventka ateliéru Keramika Lenka Záhorková vytváří mezigenerační dialog pro uchování unikátních životních zkušeností seniorů, které zvěčnila v dekoru porcelánového nádobí. Oba projekty tak nacházejí pro nepotřebný materiál nové poslání spočívající ve sdílení životních hodnot. 

Lenka Záhorková ve své tvorbě pracuje nejvíce s porcelánem, ze kterého vytváří designové produkty, ale především zdůrazňuje jeho vnitřní kvality, unikátnost a půvab jeho syrového stavu. Tento přístup přenáší do svého umělecko-sociálního projektu Tak to bylo, který vznikl jako diplomová práce na Sutnarce a Lenka jej stále rozvíjí. Pomocí tohoto křehkého i vznešeného, zároveň velmi praktického materiálu se snaží zachytit životní zkušenosti seniorů. Empatie znamená mít kapacitu a ochotu porozumět nebo schopnost vcítit se do druhé živé bytosti, což bychom mohli právě hledat v Lenčině iniciativě. Autorka k podobnému mezigeneračnímu dialogu vybízí i v rámci rodin, aby zkušenosti mohly být uchovány pro jednotlivce i celou společnost.

„Pro práci s touto sociální skupinou jsem se rozhodla na základě znatelné konotace mezi chováním porcelánových fabrik ke kazovému zboží a stereotypním chováním společnosti k seniorům, kde je stáří často devalvováno, protože není ekonomicky aktivní,“ líčí autorka původní myšlenku. Témata autorka účastníkům projektu zadává, a to tak, aby obsáhly celou životní linku od dětství po současnost. „Největší téma vyprávění je většinou dětství, zde se senioři dokážou otevřít. O dospělém životě se pak ne každému mluví jednoduše,“ popisuje postup autorka. O porcelánu plném vzpomínek se dozvíte více také z videa.

Galerie


Foto: Katarína Hudačinová

Foto: Katarína Hudačinová

Foto: Katarína Hudačinová

Foto: Katarína Hudačinová

Foto: Michal Ureš

Foto: Michal Ureš

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

26. 11. 2021