Studenti FEK a chebských středních škol restartovali Kýbl akademické krve

Spolupráce Studující Veřejnost

Po dvouleté covidové pauze se studenti vrátili na transfuzní stanici k dobrovolnému darování krve. V pondělí, 22. listopadu 2021 se na chebské transfúzní stanici Karlovarské krajské nemocnice uskutečnil již 54. Kýbl akademické krve, tradiční studentská akce Fakulty ekonomické Západočeské univerzity.

Letošního Kýblu akademické krve se zúčastnili nejen studenti chebské části Fakulty ekonomické ZČU, ale podpořili ji i studenti chebských středních škol – Gymnázia Cheb, Integrované střední školy a Střední zdravotnické školy, a tři zaměstnanci chebské firmy SCH-EKONOM včetně její jednatelky Petry Poupové. „Velice mě těší, že se našim studentům podařilo nadchnout pro akci i zástupce středních škol a firemního sektoru, neboť každý nový dobrovolný dárce krve se počítá,“ hodnotí spoluorganizátor akce Jan Tlučhoř z katedry marketingu, obchodu a služeb Fakulty ekonomické a doufá, že mnozí ze 13 prvodárců budou darovat krev i nadále.

„Výzva k účasti na akci Kýbl krve byla tou poslední kapkou, která podpořila mé rozhodnutí jít poprvé darovat krev, i když odběry krve zrovna v lásce nemám,“ konstatoval učitel chebského gymnázia Libor Matoušek. Prvodárci krve společně díky Kýblu dokáží překonat, mnohdy ještě při odběru patrné obavy z darování krve, a zažijí tak ten skvělý pocit z dobrého skutku, který učinili. Je škoda, že se na poslední chvíli několik registrovaných účastníků muselo ze zdravotních důvodů omluvit. Snad jim to vyjde příště!

Kýbl akademické krve se zrodil v zimním semestru akademického roku 1993/94 jako „produkt“ cvičení tehdy nově vyučovaného předmětu Propagace. Úkolem studentů bylo využít teoretických principů marketingové komunikace, prověřit své komunikační schopnosti a přesvědčit další studenty k hromadnému odběru. První odběr se uskutečnil 9. prosince 1993 za účasti 36 dárců, z nichž 12 studentů si vyzkoušelo dárcovství poprvé v životě. Název Kýbl akademické krve byl zvolen proto, že obsah této nádoby představuje 15 litrů, což je možné zajistit odběrem 30 dárců. Akce inspirovala i podobnou aktivitu Univerzitní upír, která se v minulých týdnech konala na ZČU v Plzni.

Galerie


Fakulta ekonomická

29. 11. 2021