Úspěšně proběhla studentská vědecká konference pořádaná Fakultou zdravotnických studií

Konference Studium Studující

Ve čtvrtek 25. listopadu se konala v pořadí již 7. studentská vědecká konference katedry ošetřovatelství a porodní asistence Fakulty zdravotnických studií ZČU.

Vzhledem k aktuálním opatřením proběhla konference hybridní formou – prezenčně v hotelu Courtyard by Marriott Pilsen, mimoplzeňské přednášející se pak konference zúčastnily online.

Úvodní příspěvek patřil náměstkyni pro ošetřovatelskou péči  Fakultní nemocnice Plzeň Andree Mašínové. Při přednášce „Zapojení sester FN v grantu Inovace prostředků pro prevenci a léčbu dekubitů a vývoj pomůcek pro pronační polohu pacienta“ účastníkům představila projekt, v rámci kterého byly vyvinuty nové speciální pomůcky pro polohování pacientů. Opakovaně také zdůraznila význam výzkumu v ošetřovatelství a na závěr přednášky poděkovala studentům za pomoc nemocnici v období pandemie.

Odborná asistentka Eva Hlaváčková z fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice pak přiblížila posluchačům oblast životního příběhu v ošetřovatelství. Možnosti sběru dat online jako součást kvalitativního výzkumu v ošetřovatelství dále prezentovala Milena Vaňková z katedry ošetřovatelství a porodní asistence Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni.

Následující odborný blok přinesl prezentace akademických pracovníků z Univerzity Pardubice a Univerzity Palackého v Olomouci na témata kvality poskytované ošetřovatelské péče, hodnocení kultury bezpečí studenty ošetřovatelství a zkušenosti dětí z hospitalizace.

Studentky magisterského programu FZS v odpoledním bloku prezentovaly teoretická východiska, prozatímní průběh a předběžné výsledky svých kvalifikačních prací. Na místě získaly užitečnou zpětnou vazbu od akademických pracovníků a odborníků z praxe, tentokráte nejen z Plzně, ale také z dalších koutů republiky. Nad každou z prací se diskutovalo po odborné i faktické stránce. Cílem bylo rozšířit znalosti studentek magisterského studia ve vědecko-výzkumné činnosti. Získané poznatky by měly využít především jako potřebný základ v takto zaměřených aktivitách a při zpracování empirických částí diplomových prací.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Alena Lochmannová, Pavla Boháčová

02. 12. 2021