Na oběžnou dráhu zamíří další družice, která bude dostávat povely ze ZČU. Sledujte start rakety

Univerzita Úspěchy Věda

Po několika letech příprav vzletí ve čtvrtek 13. ledna do vesmíru technologicky nejpokročilejší česká družice VZLUSAT-2. Komunikovat se s ní bude opět prostřednictvím pozemní stanice na Západočeské univerzitě v Plzni.

Družici připravil Výzkumný a zkušební letecký ústav v Praze a jedná se o druhou generaci nanosatelitů VZLUSAT. U společnosti Spaceflight prošel satelit úspěšnou integrací do oddělovače družic a čekal na start.

Komentovaný přenos startu lze sledovat online od 15:50 hodin.

VZLUSAT-2 je technologicky nejpokročilejší českou družicí, obsahuje dvojici kamer pro pozorování Země, rentgenovou optiku a detektory, detektor Gama záblesků a detektory odplyňování vodních par z materiálů družice. Pro podporu těchto experimentů je vybavena přesným GPS přijímačem a tříosým stabilizačním systémem s reakčními kolečky. Druhá družice z dílny letňanského ústavu poletí v rámci mise Transporter 3 na nosiči Falcon 9 od společnosti SpaceX.

Na povelování družice se, stejně tak jako u jejího předchůdce VZLUSAT-1, budou opět podílet pracovníci Západočeské univerzity v Plzni z vlastní pozemní stanice, která je umístěna na střeše Fakulty elektrotechnické. Projekt vznikl za podpory Technologické agentury ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu.

Galerie


Do projektu jsou zapojeni Jiří Masopust z Fakulty aplikovaných věd (vlevo) a Ivo Veřtát z Fakulty elektrotechnické.

Fakulta elektrotechnická

Iveta Pangrácová

13. 01. 2022