Soutěž CS.KOMIKS.21 ovládly studentky Sutnarky

Studující Úspěchy Výstava

V šestém ročníku komiksové soutěže pro středoškolské a vysokoškolské studenty na českých a slovenských školách uspěly studentky ateliéru Komiks a ilustrace pro děti, které obsadily všechna první tři místa a také obdržely zvláštní cenu za kresbu v české části soutěže.

V porotě šestého ročníku soutěže zasedli komiksový autor a expert Moravského zemského muzea v Brně Tomáš Prokůpek (předseda poroty), ilustrátor a komiksový kreslíř Pavel Čech, komiksová kreslířka a nositelka ceny Muriel Kateřina Čupová, odborná asistentka Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně, ateliéru grafický design, Jana Dosoudilová a freelance kreativec, scénáristka Adela Hrivnáková.

Do soutěže své práce odeslalo šedesát šest autorů, z toho bylo 49 studentů z českých a 17 ze slovenských škol. Vítězkou se stala studentka 2. ročníku bakalářského studia Anežka Nováková, která na čtyřech stránkách nakreslila příběh Pasti. „Vítězný český komiks Anežky Novákové mě zaujal podivnou atmosférou a dobře zachycenými emocemi postav. Autorce se povedlo na několika stranách srozumitelně odvyprávět surreálný příběh a skvěle k tomu využít všech metod, které komiks ke komunikaci nabízí - barevnosti, panelování, techniky kresby,“ uvedla porotkyně Kateřina Čupová.

Druhé místo obsadila se svým příběhem beze slov Kateřina Illnerová, studentka 1. ročníku navazujícího magisterského studia. „Příběh nazvaný Worlds of Words je oslavou literatury, která nám pomáhá objevovat jinak nepoznané světy. To vše navíc autorka podává mile stylizovanou kresbou, která skvěle ladí se zvoleným tématem,“ charakterizoval oceněný komiks předseda poroty Tomáš Prokůpek. Třetí místo patří studentce 3. ročníku bakalářského studia Gabriele Farkašové za její práci The Glasses (Brýle). Příběh vyprávějící o tom, jak překvapivě a nečekaně se mohou otočit naše role v životě, je velmi dobře a dramaticky vystavěn s vtipnou pointou. „Zaujala nás výtvarná podoba, celky i propracované důležité detaily tak, že neztrácíme dějovou linku. Autorka si na čtyřech stranách skvěle poradila s celým příběhem v komiksové zkratce,“ říká členka poroty Jana Dosoudilová.

Zvláštní cenu za kresbu získala studentka 2. ročníku bakalářského studia Anastasiia Burakova. Její komiks Jed se věnuje lidské osamělosti a tragickým následkům, k nimž může vést. „I v tomto případě dokázala autorka ztvárnit svůj emotivní příběh suverénní, výrazně stylizovanou linkou, díky níž působí přechod mezi zdánlivou groteskností a tragédií zcela přirozeně,“ dodává k práci Tomáš Prokůpek.

Porota doporučila na výstavu v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě práce od čtyř desítek autorů. Vystaveny zde budou od března do května 2022.

Vítězky se podívají do francouzského města Angoulême, kde se každoročně koná největší evropský festival komiksu. Vítězné práce pak budou také publikovány v komiksové revue AARGH! 

zdroj: Tisková zpráva Horácké galerie

Galerie


Anežka Nováková - Pasti

Kateřina Illnerová - Worlds of Words

Gabriela Farkašová - The Glasses

Anastasiia Burakova - Jed

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

18. 01. 2022