Fakultní nemocnice potřebuje dárce krevních destiček

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Hematoonkologickému oddělené Fakultní nemocnice Plzeň ubylo dárců krevních destiček. Nemocnice proto oslovuje veřejnost a obrací se také na studenty a zaměstnance Západočeské univerzity, aby se dárci stali.

Hematologicko-onkologické oddělení FN Plzeň provádí všechny typy transplantací krvetvorných buněk a zdravotníci  zde provedou až 1500 odběrů krevních destiček za rok. Jsou potřeba pro léčbu pacientů, kteří onemocněli například různými typy leukémií, podstupují chemoterapii nebo transplantaci kostní dřeně a ohrožují je krvácivé komplikace. V současnosti má oddělení zhruba 200 aktivních dárců všech krevních skupin, potřebuje jich však více.

Pomoci s léčbou pacientů s nádorovým onemocněním krvetvorby mohou zájemci starší 18 let, kteří váží alespoň 60 kilo a jsou v dobrém zdravotním stavu. Vítáni jsou především ti, kteří mohou docházet pravidelně a dlouhodobě. Při první návštěvě dostane dárce všechny potřebné informace, je proveden krevní rozbor, a pokud je vše v pořádku, následuje pozvání k prvnímu odběru. Běžná frekvence dárcovství je 1x měsíčně, samotný odběr trvá jednu hodinu. 

Zájemci mohou kontaktovat pracovníky Separačního centra FN Plzeň-Lochotín na tel. 377 103 825 nebo na emailu: vodickovap@fnplzen.cz. Bližší informace najdou na webu.

Transplantační centrum Hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň v loňském roce provedlo 151 transplantací krvetvorných buněk, a tím opět stanulo na pomyslném žebříčku jako největší transplantační centrum v celé České republice. Tento primát drží pracoviště už od roku 2018, historicky jde ale o dosud největší celkový počet transplantací provedených za jeden rok jedním centrem v ČR.

Všem studentům či zaměstnancům, kteří se rozhodnou pomoci, děkujeme!

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

26. 05. 2022