Studenti FZS opět pomáhají při zdravotnických dozorech na kulturních i sportovních akcích

Spolupráce Studium Studující

Fakulta zdravotnických studií zajišťuje aktivity oboru Zdravotnický záchranář již podruhé společně se Zdravotnickou záchrannou službou Asociace Samaritánů ČR.

Asociace Samaritánů ČR (ASČR) je dobrovolným občanským sdružením a nabízí mimo jiné i zajištění zdravotnických asistencí na společenských, kulturních či sportovních akcích. Asociace zajišťuje kvalifikovaný personál z řad nelékařských zdravotnických pracovníků a lékařů. Studenti Fakulty zdravotnických studií ZČU mají letos možnost podílet se na pomoci při zdravotnických dozorech na kulturních a sportovních akcích od června do září.

Několik otázek jsme položili Ivanu Merglovi, který je u ASČR již 12 let a má naše studenty na starosti.


Jak dlouho trvá spolupráce FZS a ASČR?

Já myslím, že to jsou tři až čtyři roky. Kolega se zná s paní Pfefferovou z katedry záchranářství, a protože mimo jiné zajišťujeme různé festivaly a kulturní akce, sháníme stážisty. Pro praxi studentů je to ideální příležitost.

Jak zdravotnické dozory probíhají?

Veškerá ošetření probíhají pod dozorem záchranáře-lékaře. Studenti si mohou vyzkoušet nabírání krve, různá další vyšetření a potom i převoz pacientů do nemocnice, aby viděli předání. Pacienti jsou převážně pod vlivem alkoholu, drog, řeší se ale i podvrtnuté kotníky, tržné rány, občas nějaká rvačka. Úzce spolupracujeme s policií, tam jde o náběry krve kvůli drogám.

Se studenty jste na akcích přímo vy?

Ano, většinou je mám na starosti, ale starají se o ně i kolegové. Je nutné předem udělat BOZP, zdravotní prohlídku, seznámit studenty s průběhem akcí a podobně.

Jak hodnotíte spolupráci s FZS?

Na spoustu akcí jsem měl až přetlak studentů, líbí se mi jejich zájem a zapálení. Studenti jsou aktivní a hlásí se dobrovolně, jejich jména se dokonce i každý rok opakují. Ty, které jsem měl na akcích vloni, mám i teď. Je vidět, že je obor zajímá a mají chuť to dělat a jsou hlavně zodpovědní. Nikdy ještě nebyl problém, že by něco třeba neudělali. Je super, že to funguje.


A kde můžete studenty 1. až 3. ročníku oboru Zdravotnický záchranář ve fakultní záchranářské uniformě potkat?

ČERVENEC:
30. 6. - 3. 7. Pekelný ostrov
15 - 16. 7. Hrady - Točník
16. 7. Běhej Lesy - Brdy
22 - 23. 7. Hrady - Kunětická Hora
29 - 30. 7. Hrady - Švihov

SRPEN:
5. - 6. 8. Hrady - Rožmberk
4. - 7. 8. Let It Roll
12. - 13. 8. Chod Rock Fest
12. - 13. 8. Hrady - Veveří
26. - 27. 8. Hrady - Bouzov

ZÁŘÍ:
10. 9. Běhej Lesy - Boletice
2. - 3. 9. Hrady - Bezděz 

Fakulta zdravotnických studií

Lucie Benešová

09. 06. 2022