Fakulta ekonomická podruhé seznamovala účastníky letní školy s finanční gramotností

Další vzdělávání Univerzita Veřejnost

V týdnu od 11. do 15. července se uskutečnil jedenáctý ročník prázdninové dětské školy Homo Economicus. Po loňském úspěchu znovu probíhala paralelně v Plzni a v Chebu. Letošní rok byl opět zaměřen na finanční gramotnost. Jeho téma totiž znělo „Finanční gramotnost aneb Investice do budoucnosti“.

Stejně jako v minulých letech představoval každý den studia na letní škole Homo Economicus jeden ročník studia na vysoké škole. 

V letošním roce žáci opět za individuální aktivity a výkony v jednotlivých lekcích získávali speciální fakultní letní měnu Spořílek. „Z minulého roku mně nějaké bankovky zbyly, ale letos bohužel mají novou podobu, tak jsem musel spořit zase od nuly,“ řekl jeden účastník letní školy. Nasbírané Spořílky využili žáci na závěr pomyslného vysokoškolského studia při dražbě drobných předmětů, které letní škole věnovali partneři. 

Během týdne účastníci školy absolvovali předměty zaměřené na různé druhy pojištění, účtů a investic, na to, nač si dávat pozor při platbách v zahraničí, či na způsoby financování bydlení. Nechyběla ani výuka angličtiny pro seznámení se s nejdůležitějšími anglickými pojmy právě z oblasti financí a investic, prostor dostaly také hodiny věnované dluhům a podvodníkům neboli „šmejdům“, kteří jsou zejména v kyberprostoru stále důmyslnější, a je proto nutné vědět, jak se před nimi chránit. Za účastníky dokonce přijela banka přímo do školy – při návštěvě České spořitelny si vyzkoušeli počítačku mincí a bankovek, odhalovali padělky, prostřednictvím videa se přenesli do jinak nepřístupných zákoutí banky a na závěr v rámci únikové hry úspěšně překonali trezor a získali ukrytou odměnu. 

 „Já osobně jsem velmi překvapen nadšením dětí a jejich aktivitou při výuce, a to zejména těch nejmenších,“ řekl jeden z organizátorů letní školy David Martinčík. „Již na podzim začneme plánovat téma a obsahové zaměření dalšího ročníku, které bude souviset se studijními programy naší fakulty,“ dodal.

V rámci letní školy studenti netrávili čas pouze ve třídách, v jejich rozvrhu totiž nechyběly ani pravidelné pohybové aktivity. Ve čtvrtek se studenti z Chebu připojili ke studentům z Plzně a společně navštívili plzeňskou Techmanii a 3D Planetárium, kde si odpočinuli od zákonů ekonomických a místo toho se věnovali zákonům fyzikálním.

Nabyté znalosti žáků ověřila poslední den zkušební komise při závěrečné zkoušce, jejíž součástí byla obhajoba navrženého finančního plánu a představení grafického návrhu vlastní platební karty. Všichni úspěšní absolventi ve věku od sedmi do šestnácti let se zúčastnili slavnostních promocí, které probíhaly souběžně na obou výukových místech, tedy v Plzni i v Chebu.

 „Bylo naším cílem, aby se mladí účastníci školy – naši studenti –  mohli zábavnou formou seznámit se základními ekonomickými pojmy a vidět, že věda o hospodářství, financích, firmách nebo reklamě nemusí být nuda. V uplynulém týdnu si mohli vyzkoušet, jaké to je pracovat v týmu, a nakonec zvládnout i závěrečné státnice. To vše jsou věci, které jsou úžasným vkladem do jejich dalšího přístupu k učení se a vzdělávání,“ uvedl na promocích Emil Vacík, proděkan pro strategii a rozvoj Fakulty ekonomické. 

Již nyní se těšíme na následující dvanáctý ročník. Více informací o Letní škole Homo Economicus se dozvíte na jejích webových stránkách.


Letní škola v Plzni se uskutečnila za finanční podpory Krajského úřadu Plzeňského kraje v rámci programu Podpora rozvoje Západočeské univerzity v Plzni v roce 2022 a statutárního města Plzeň v rámci programu Plzeň – univerzitní město.

                              

      


Letní škola v Chebu se uskutečnila za finanční podpory města Chebu a Karlovarského kraje.


                                         
                                                                             

Galerie


Fakulta ekonomická

Alena Palacká, Olga Šlechtová Sojková

19. 07. 2022