Studenti Sutnarky oblékli do hravých barev a tvarů budovu přední pražské výstavní síně

Absolventi Festival Veřejnost

Více než stovka vystavujících z řad designérů, nezávislých tvůrců i značek zaplnila na tři dny pražskou Výstavní síň Mánes, která na začátku září hostila devátý ročník festivalu designové a umělecké tvorby Czech Design Week. Do programu se zapojili i studenti a absolventi plzeňské umělecké fakulty.

Ikonický funkcionalistický prostor Výstavní síně Mánes vznikl na přelomu 20. a 30. let minulého století podle návrhu architekta Otakara Novotného pro Spolek výtvarných umělců Mánes, který hostil jména jako Max Švabinský, Toyen, Emil Filla, ale také Pablo Picasso, Salvador Dalí či Frank Lloyd Wright. Zatímco minulost patřila převážně velikánům výtvarného umění, v rozmezí tří dnů od 2. do 4. září festival nabídl výběr současné tvorby českých i zahraničních designérů, studentů, značek a studií napříč všemi obory designu: od interiérového a produktového designu přes sklo, keramiku, fashion a šperk až po grafiku, vizuální tvorbu i NFT. 

Samotné zahájení Czech Design Weeku doplnila multimediální projekce EXPOFORM vytvořená studenty magisterských navazujících ateliérů Interaktivní design a Multimédia Denisou Půbalovou, Julií Tampierovou a Jakubem Noskem. Užitím 3D grafiky a generativního umění kombinovali studenti nynější technologické možnosti a navázali na vizuální identitu celé akce, která pochází z dílny absolventů fakulty Kryštofa Novotného a Vojtěcha Kuřátka a jejich uskupení Loony Creators.

Festival designové tvorby Czech Design Week zakončil svůj 9. ročník vyhlášením cen Czech Design Award. Cenu v kategorii Objev roku udělila letošní porota festivalu absolventce ateliéru Kov a šperk Pavlíně Šváchové, která v Mánesu představila rozšířenou kolekci své diplomové práce pocházející z jejího magisterského studia v ateliéru Sklo na FUD UJEP. Zvláštní uznání poroty festivalu Czech Design Week si odneslo pražské studio ADEMI, jehož zakladatelkou je designérka a absolventka ateliéru Fashion design Adéla Mitrengová. Všechny další držitele ocenění najdete na facebookovém profilu festivalu.

Galerie


Foto: Filip Švácha

Foto: Filip Švácha

Foto: Filip Švácha

Objev roku: Pavlína Šváchová (foto Matěj Macháček)

Objekt Záznam, Pavlína Šváchová (foto Anna Pleslová)

Zvláštní uznání poroty: Adéla Mitrengová (ADEMI)

Studio ADEMI představilo, skrze instalaci pojatou jako designové cukrářství, svou novou podzimní kolekci sladkých módních doplňků Candy Shop. (foto Anna Pleslová)

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

09. 09. 2022