Zápisník studentů: Co jste nevěděli o nejvyšší kostelní věži v Česku

Vybíráme nejzajímavější články z aktuálního vydání univerzitního časopisu Info.zcu. Celé číslo si můžete přečíst v tištěné podobě i elektronicky, odkaz najdete na konci článku.

Text: Vojtěch Tulek, Fakulta ekonomická
Ilustrace: Barbora Burianová, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara


Nemusíte být zběhlí v poznávání plzeňských historických a kulturních památek, aby vám byla notoricky známa katedrála svatého Bartoloměje, pyšnící se na náměstí Republiky v centru města. Majestátní gotický chrám je proslulý díky své 102,26 metrů vysoké kostelní věži, nejvyšší v České republice. I nejproslulejší plzeňská památka ovšem skrývá nejedno tajemství. Připravil jsem si krátký rozhovor se spolužákem Milanem Třebínem, jenž na věži pracuje a o budově, kterou možná vídáte dnes a denně, leccos ví.

Můžeš se s námi o některé zajímavosti podělit?
Jistě. Hned zkraje bych mohl začít menším postrašením našich návštěvníků. Zvonový soubor věže se skládá ze čtyř velkých zvonů a jednoho malého tzv. umíráčku, jenž se ovšem ke společnému zvonění nepoužívá. Zvonění zvonů vyvozuje poměrně velká dynamická zatížení, a věž se tak mírně naklání. Samotná věž navíc díky své dřevěné konstrukci a již zmíněné výšce spadá mezi nejvíce riziková místa v případě požáru. Pro hasičský sbor není dobře dostupná a trubkou vedoucí středem věže se voda dostává nahoru poměrně pomalu. Jo, a do věže již párkrát uhodil blesk. Návštěvníci se ovšem nemusí ničeho bát, prohlídka je naprosto bezpečná. Na závěr si dovolím zmínit, že katedrála bez své kostelní věže není největším kostelem v Plzni. Prvenství drží kostel svatého Jana Nepomuckého. 

Vypíchl bys něco z historie věže? 
V původních plánech stanové střechy, kterou chrám dostal v patnáctém století, se uvažovalo o druhé kostelní věži. Z výtvarně architektonických důvodů se od ní nakonec upustilo. Zůstala tak pouze pověst o dvou bohatých sestrách, jež věnovaly své peníze na výstavbu dvou věží. Po nečekaném úmrtí jedné z nich se podle pověsti výstavba druhé věže nedokončila.  

Co chtějí návštěvníci věže nejčastěji vědět?
Vyjma běžných otázek, týkajících se ceny vstupu a umístění toalet, se návštěvníci nejvíce ptají na počet schodů. Rovnou prozradím, že jich je 299. Dále mě udivuje, jak často turisty zajímá, zda je ve věži výtah. Jeho absence pak nemálo lidí překvapí.  

Nakonec bych se rád zeptal, zda jsou přes rok na věži některé speciální akce.
Samotná věž ze své podstaty neumožňuje příliš rozmanitý doprovodný program, ale některé akce rozhodně pořádáme. Na Valentýna návštěvníci tradičně na věži zavěšují papírová srdíčka, v nichž nechávají své vzkazy. Vícekrát do roka pořádáme speciální komentované prohlídky věže, které se rozhodně vyplatí navštívit. V neposlední řadě bych rád dodal, že lidé z Ukrajiny mají nyní vstup na věž zdarma.


Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

12. 10. 2022