Na Folmavě slavnostně odhalili památník otevření hranice 1989/90 vzešlý ze školního projektu

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Nápad na památník vznikl ze školního projektu českého a německého gymnázia v rámci dlouhodobého přeshraničního projektu Přepni (se) na historii/Denk.mal digital. Společně jej realizují Západočeská univerzita v Plzni, Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem a Univerzita Pasov.

Památník v podobě rozevřených mříží stojí u turistického hraničního přechodu Furth im Wald/Schafberg – Česká Kubice/Folmava na cyklostezce IRON CURTAIN TRAILS a jeho slavnostního odhalení se účastnili také domažlický starosta Zdeněk Novák nebo ředitelka místního gymnázia Jana Štenglová. Celý program byl tlumočený. 

Nápad vzešel ze školního projektu Gymnázia J. Š. Baara Domažlice a Gymnázia Benedikta Stattlera Bad Kötzting. Před rokem, v říjnu 2021, se totiž právě na tomto hraničním přechodě konalo česko-německého setkání studentů z obou gymnázií. Interaktivní program byl součástí třídenní akce Hranice, otevři se! Česko-německé školní projektové dny o otevření hranice v letech 1989/90 a samotnému setkání předcházely přípravné workshopy, které realizovali koordinátoři projektu Přepni (se) na historii.

Následovala osobní setkání, při nichž už čeští a bavorští žáci ve smíšených skupinách společně pracovali na návrzích pomníků. Česko-bavorské setkání se studenty v rámci projektu Přepni (se) na historii/Denk.mal digital tak přispělo k realizaci zmiňovaného pomníku a žáci příhraničních škol se v průběhu projektových dnů rovněž zabývali existujícími i neexistujícími pomníky a památníky v kontextu tématu, které silně ovlivnilo celý region na obou stranách hranice.

Galerie


Celouniverzitní

Lenka Mahdalová

18. 10. 2022