Tipy na vánoční dárky z univerzitního e-shopu

Studující Univerzita Veřejnost

Vánoce se blíží a vy ještě sháníte dárky pro Vaše blízké? V univerzitním e-shopu pořídíte zajímavé knihy, univerzitní propagační předměty nebo originální univerzitní kolekci #COPATUTOJE od Horsefeathers.

Pokud si z široké nabídky univerzitního e-shopu vyberete, může si zboží osobně vyzvednout v prodejně v kampusu na Borech nebo si ho nechat zaslat.

Knihy

Z široké nabídky knih vybíráme několik novinek:

Základní přehled mykologie / Jiří Kout

Houbaříte rádi? Jste nadšenci do mykologie? Nahlédněte do fascinujícího svět hub a rozšiřte si obzory s novou knihou od Jiřího Kouta.

Ondřej Franta: Vzpomínky ze zajetí / Anastasija Iljinična Franta, David Franta

Zajímáte se o historii? Pak by vám neměl uniknout tento titul. Ondřej Franta (1869–1939) byl český vojenský duchovní (feldkurát). První světovou válku prožil na jejích bojištích na haličské frontě jen krátce, v letech 1914–1920 byl držen jako ruský zajatec v Turkestánu a Moskvě. Po návratu do vlasti (odcházel jako poddaný rakousko-uherského vladaře, vrátil se jako občan Československé republiky) našel zaměstnání v Jindřichově Hradci jako archivář Černínů z Chudenic. Ve 30. letech sepisoval Vzpomínky ze zajetí, cenný historický i literární dokument, jenž vychází po více než 80 letech v kritické edici manželů Anastasije a Davida Frantových ze ZČU.

Zvířata v Hebrejské bibli a v židovské tradici / Věra Tydlitátová

Publikace se zabývá zvířecím světem v klasických textech judaismu a v tradici od starověku až po současnost. Základním biblickým textem, který definuje vztah mezi člověkem a zvířaty, je v knize Genesis od Stvořitele deklarované pověření vládnout nad celým stvořením. V dlouhé historii Evropy bylo toto poslání interpretováno jako právo využívat přírodu a těžit z ní. Hebrejská bible vypráví příběhy, netvoří ucelenou doktrínu o povaze zvířat. Najdeme v ní mnoho nařízení a zákonů o rituálním používání zvířat, ale málo spekulací, přesto lze vyčíst apel na laskavé zacházení s živými tvory. Ten je ještě výraznější v traktátech Talmudu a v dalších autoritativních textech. Různé proudy současného judaismu v reakci na environmentální krizi též rozvíjejí biblickou bioetiku a přinášejí nové výklady tradičních textů. Hledání souladu mezi rituálními příkazy Tóry a etikou v 21. století je velkou výzvou a inspirací pro současný judaismus i pro křesťanské interpretace starozákonních pasáží.

Velké oblibě se také těší knihy s regionální tematikou. Vybíráme například tituly Dějiny Plzně a Plzeňského kraje, Tachovská kuchařka receptů, příběhů a vzpomínek nebo Postavení ženy na Plzeňsku ve druhé polovině 19. a na počátku 20. století v českém a evropském kontextu. Technicky zaměření čtenáři jistě ocení například trilogii knih doc. Hellera Kolejová vozidla.

Propagační předměty

V univerzitním e-shopu vedle knih naleznete i celou řadu propagačních předmětů. Vybírat můžete z bohaté nabídky oblečení a doplňků, kancelářských potřeb nebo různých tašek a obalů na nápoje. K dostání je i elektronika, z nichž například upozorňujeme na USB flash disk z javorového dřeva s vysokou kapacitou, který v sobě snoubí eleganci, praktické využití i lásku k přírodě.

Velmi oblíbené jsou krásné retro plecháčky a mikiny s univerzitním logem. Vánoční stromek si můžete ozdobit originální vánoční ozdobou s logem univerzity.

Pokud toužíte své blízké obdarovat něčím opravdu kvalitním a originálním, chybu jistě neuděláte s univerzitní kolekcí #COPATUTOJE od Horsefeathers. Koupí navíc pomůžete dobré věci. Část výtěžku z prodeje totiž získá Onkologická a radioterapeutická klinika Fakultní nemocnice Plzeň, která patří k vůbec největším v České republice a každý rok pomáhá tisícům pacientů překonat jejich těžkou životní situaci. Kolekce #COPATUTOJE vznikla k 30. výročí univerzity.

Galerie


Univerzitní knihovna

Jakub Pokorný

01. 12. 2022