Výstava Nový (z)boží! představuje vítěze Národní ceny za studentský design 2022

Veřejnost Výstava

V Galerii České spořitelny v paláci Rytířská ulice 29 v Praze je až do 25. února 2023 k vidění výstava vítězných prací letošního ročníku Národní ceny za studentský design, v níž se soutěžilo v široké škále oborů vizuální komunikace.

Na výstavě v Galerii České spořitelny se představují práce, které ocenila mezinárodní porota, a ty, které získaly speciální ceny rektorů, děkanů, ředitelů muzeí a významných institucí.

Hlavní Národní cenu za studentský design 2022 *GRAND získala za diplomovou práci K20 Kateřina Puncmannová z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. V rámci pražské výstavy Nový (z)boží! bude k vidění také práce studentky navazujícího magisterského studia ateliéru Grafický design a digitální média Karolíny Pucholtové, která za autorskou knihu Kladno, to je to město! získala Cenu EXIT DESIGN děkana Fakulty umění a designu UJEP. Návštěvníci zde také najdou diplomovou práci They, them absolventa ateliéru Ilustrace Marta Kelbla oceněnou Cenou nakladatelského domu Albatros Media.

Chybět nebudou ani čtyři práce vybrané děkanem Sutnarky Vojtěchem Aubrechtem. Jsou to díla Konráda Karlíka z Vyšší odborné školy grafické a Střední průmyslové školy grafické v Praze, Darjana Hardiho z Vysoké školy uměleckoprůmyslové, Adriána Gubrici z Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně a Moniky Szlanty z Akademie Sztuk Pięknych w Warszawie z Polska.

Do soutěže se letos přihlásilo 142 prací 163 autorů. Do nominací postoupilo 63 prací. Porota posuzovala 9 prací v kategorii Aplikace, projekt, 26 prací v kategorii Kniha, 10 prací v kategorii Typografie, 10 prací v kategorii Vizuální styl a 8 prací v kategorii Plakát. Všechny nominace byly vystaveny v Galerii GAFA v plzeňském DEPO2015.

Katalog prací oceněných Národní cenou za studentský design 2022 si můžete digitálně prolistovat.

Foto: Jaroslav Kvíz

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

09. 12. 2022