11 příběhů z každodenního Japonska. SUTNARKA chystá výstavu mezinárodně oceněného komiksu IOGI

Tisková zpráva Úspěchy Výstava

Výstava představuje výtvarné práce ze stejnojmenné knihy, oceněné v roce 2021 třetí příčkou v soutěži za nejlepší světový komiks Japan International Manga Award. Knihu publikovala původně v japonštině Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

IOGI přináší jedenáct poetických pohledů na běžný, každodenní život v soudobém Japonsku, daleko od gejš, robotů a nechvalně proslulých automatů na kalhotky. Výstava, která bude od 10. ledna k vidění v plzeňské Galerii Ladislava Sutnara, byla již čtyřikrát uvedena v Japonsku – třikrát v Tokiu a jednou ve městě Susaki, české olympijské vesnici. V tuzemsku se jedná o její první uvedení. Vernisáž proběhne ve středu 11. ledna od 18 hodin.

Výstava představuje výtvarné práce ze stejnojmenné knihy, oceněné v roce 2021 třetí příčkou v soutěži za nejlepší světový komiks Japan International Manga Award. Knihu publikovala původně v japonštině Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Komiksové příběhy se scénáři básníka Jeana-Gasparda Páleníčka ztvárnili studenti ateliéru Mediální ilustrace na Sutnarce pod vedením ilustrátora a pedagoga Václava Šlajcha. Výstava IOGI vznikla se záštitou Velvyslanectví Japonska v České republice.

„Iogi je nenápadná vlaková zastávka v tokijské čtvrti Suginami. Leží daleko od blyštivých atrakcí Akihabary a otaku kultury. Vymyká se našim zjednodušeným evropským představám o Japonsku. To ale neznamená, že by se tu neodehrávala dramata hodná zaznamenání. Naším cílem bylo čtenářům zprostředkovat intimní pohled do života Japonců, jejichž kultura může být nám Evropanům velice vzdálená,“ vysvětluje koncept projektu Václav Šlajch.

Díky originální pedagogické koncepci byli studenti nuceni v rámci příprav projektu opustit předsudky o vzdálené zemi, probádat zeměpisné, historické a společenské parametry jim neznámých zachycovaných míst a důkladně tak procvičit svou citlivost, imaginaci i pozorovací schopnosti, které jsou základem každé tvůrčí činnosti.

Předcházející čtyři uvedení výstavy v Japonsku vzbudily pozornost japonského celostátního tisku i evropských médií, udělení ceny Japan International Manga Award pak přineslo ohlasy i v českých médiích. Výstava bude v Galerii Ladislava Sutnara k vidění do 4. února 2023.

 

O autorech projektu:

Václav Šlajch (*1980), autor komiksů a ilustrátor, vedoucí ateliéru Mediální ilustrace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Patří mezi autory tzv. Generace 0 českého komiksu, vedle tvůrců jako jsou Jiří Grus, ToyBox nebo Vladimír 518. V roce 2010 obdržel v České republice prestižní komiksové ocenění „Muriel“.  Za komiks Štefánik (scénář G. Kyselová, M. Baláž) vydaný u nakladatelství Labyrint letos získal hned dvě ceny Muriel: zlato v kategorii Nejlepší komiks i Cenu České akademie komiksu. Na několika projektech spolupracoval s režisérem Janem Svěrákem: je například autorem grafické podoby pohádky Tři bratři.

Jean-Gaspard Páleníček (*1978), básník, překladatel a kurátor. Je mimo jiné autorem novely Břízy (Revue K 2008), divadelní hry Balzacova domácnost, básnické sbírky Mater dolorosa (obojí Revue K 2009), básnického deníku Jedna věta a básnické sbírky Mater speciosa (Revolver Revue 2013 a 2022). V letech 2004-2017 pracoval v Českém centru Paříž, mj. jako kurátor či pořadatel výstav (P. Brázda, A. Diviš, R. Dzurko, bratři Formani, V. Karlík, I. Matoušek, V. Nováková ad.). Žije mezi Tokiem, Prahou a Paříží.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara je mladá umělecká škola otevřená současným trendům na poli designu a užitého umění. Vznikla 1. září 2013 transformací Ústavu umění a designu, který fungoval už od 1. dubna 2004. Zakotvení v tradici jí dává návaznost na odkaz významného plzeňského rodáka a mezinárodně uznávaného česko-amerického designéra Ladislava Sutnara. Unikátně řešená budova školy nabízí snadné mezioborové prostupy a inspirace. Atraktivita studia je také dána nabídkou oborů designu s participací odborníků z technických fakult, zajišťujících návaznost na průmyslovou výrobu a praxi.

 

Kreslíři představení na výstavě:

Ondřej David, Daniela Herodesová, Matej Jurkáček, Adam Kaňovský, Matěj Kolář, Marina Kudinova, Jakub Lang, Dominika Lizoňová, Jozef Pavelka, Petra Ramešová, Petra Šestáková, Václav Šlajch

Galerie


Jakub Lang, z příběhu Skrz.

Matěj Kolář, z příběhu Undercurrent.

Dominika Lizoňová, z příběhu Sůl.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Martin Bečan

09. 01. 2023