Zemřel Petr Pondělík

Univerzita Zaměstnanci

Dne 10. ledna 2023 zemřel náhle ve věku 73 let dlouholetý zaměstnanec výzkumného centra RICE Ing. Petr Pondělík.

Petr Pondělík absolvoval Vysokou školu strojní a elektrotechnickou v Plzni. Pracoval v Elektrotechnickém závodě v Doudlevcích (ETD), později ve ŠKODĚ ELECTRIC, kde se v průběhu let vypracoval na uznávaného odborníka na elektrické stroje a přístroje. S dlouholetou praxí v oboru zkušebnictví a testování přišel do výzkumného centra RICE. Do projektu se zapojil už ve fázi jeho zrodu a pomáhal myšlenku výzkumného pracoviště Fakulty elektrotechnické postupně proměňovat ve skutečnost. Je jedním z duchovních otců halové laboratoře, jejíž podobě a fungování vtiskl řadu svých nápadů a zkušeností se zaváděním nových zařízení a postupů do zkušebnictví. Na základě jeho podnětných připomínek vznikaly rovněž menší laboratoře zaměřené na výzkum měničů a pohonů.

Kolegové na něho vzpomínají jako na skromného a přátelského člověka, ochotného vždy pomoci, ať už slovem, nebo činem, který si při řešení problémů dokázal udržovat zdravý nadhled.

„Ztrácíme nejen odborníka s obrovskou praxí a zkušenostmi, ale především kamaráda a člověka s obrovským srdcem,“ uvedl jeho kolega z halové laboratoře Martin Šesták.

Fakulta elektrotechnická

Iveta Pangrácová

23. 01. 2023