Program UNIS letos podporuje devatenáct špičkových sportovců a sportovkyň, kteří studují na ZČU

Sport Studium Tisková zpráva

Nově přijatí sportovci a sportovkyně programu UNIS se 14. února setkali s těmi stávajícími, se zástupci Fakulty pedagogické, jejíž Centrum tělesné výchovy a sportu program koordinuje pro celou ZČU, a se zástupci partnerů.

Do vybrané společnosti špičkových sportovců a sportovkyň, kteří studují na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) a podporuje je stipendijní program UNIS, přibylo v lednu sedm nových tváří. Celkem devatenáct studentů a studentek tak nyní může nejen pravidelně pobírat příspěvky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, ale také využívat služeb širokého spektra odborníků, a pohodlně tak skloubit studijní povinnosti a sportovní kariéru. 

Nově přijatí sportovci a sportovkyně programu UNIS se 14. února setkali s těmi stávajícími, se zástupci Fakulty pedagogické, jejíž Centrum tělesné výchovy a sportu program koordinuje pro celou ZČU, a se zástupci partnerů. „Sešli se nově přijatí sportovci a ti, kteří jsou v programu už několik let a dokazují, že UNIS funguje. Že jsou schopni sportovat a zároveň studovat,“ řekl úvodem hlavní koordinátor Václav Salcman

Nováčky programu UNIS jsou snowboardistka Klára Šonková z Fakulty filozofické, která se letos účastnila zimní světové univerziády v Lake Placid a v roce 2021 startovala na Mistrovství světa žen 2021, a z téže fakulty také plavkyně Michaela Svobodová, dvakrát bronzová na mistrovství republiky. Trojskokan David Jodl z Fakulty ekonomické byl druhý na Akademickém halovém mistrovství ČR 2023 a první ve skoku dalekém na Mistrovství ČR U23, řecko-římský zápasník Daniel Varga z Fakulty právnické zvítězil na Mistrovství ČR 2021, házenkář Martin Říha z Fakulty zdravotnických studií byl členem stříbrného týmu z extraligy házené a zlatého týmu z Akademického mistrovství ČR, běžec na lyžích Martin Kočandrle z téže fakulty získal 3. místo v běhu na 30 km na Mistrovství ČR 2021 a dvakrát bronz a jednou stříbro na Akademickém mistrovství ČR, házenkářka Denisa Vysloužilová z Fakulty pedagogické byla členkou týmu, jenž vybojoval 2. místo v Českém poháru a 4. místo v česko-slovenském MOL Cupu. 

Členy a členkami stipendijního programu UNIS, který na republikové úrovni koordinuje sportovní centrum Victoria VSC,  se všichni stali i díky zmíněným výsledkům. „UNIS usiluje o zlepšení podmínek pro studující vrcholové sportovce. Původní ideou bylo, aby mohli studovat a nemuseli chodit na brigády, aby zůstávali v kraji, kde se narodili a začali sportovat, a neodcházeli za studiem či sportem jinam. Program je v souladu s dlouhodobou koncepcí ZČU o podpoře a rozvoji sportu, studenti i díky podpoře ministerstva školství reprezentují nejen město Plzeň, Plzeňský kraj a ZČU, ale také Českou republiku. Jsme rádi, že to funguje,“ dodal Václav Salcman. 

Výše pravidelného měsíčního stipendia, jež ministerstvo školství prostřednictvím programu UNIS vyplácí, je odstupňována podle pěti výkonnostních kategorií – od 15 tisíc korun pro kategorii A po 5 tisíc v kategorii E. Sportovci a sportovkyně mají nárok také na profesionální péči, která jim pomůže ještě více se zdokonalit. „Služby nabízejí například lékaři z Ústavu sportovní medicíny, fyzioterapeutka, bývalá atletka a mimochodem také absolventka Fakulty zdravotnických studií Aneta Baštářová, dále sportovní psycholožka… Je třeba brát v úvahu, že sportovní výkon je složený z mnoha takových střípků,“ upozornil Václav Salcman. 

Například výživová poradkyně Jana Žídeková z Ústavu sportovní medicíny pomáhá studentům se správnou životosprávou. „Řada lidí si myslí, že musí dřít hlavně na tréninku, ale trénink je jen 25 procent všeho. Dalších 25 procent je správná výživa a důležitá je také regenerace. Stravou určitě lze zlepšit výkony. Nejsou přitom zapotřebí žádné věci, které by si studenti museli kupovat za tisíce korun. Vše se dá zvládnout s normálními potravinami a chápu, že potřebují čas na učení a nemají často ani možnost vařit si na kolejích nějaká složitá jídla,“ řekla. 

Plavkyně Michaela Svobodová studuje na Fakultě filozofické program Mezinárodní vztahy –teritoriální studia se specializací na Britská a americká studia. „Jsem zvědavá, jaké možnosti mi UNIS nabídne, zajímá mě hlavně fyzioterapie, sportovní medicína a sportovní psychologie. Obzvlášť sportovní psycholog se velmi těžko shání, takže za tuto nabídku jsem ráda,“ říká.

Atlet David Jodl, student prvního ročníku Podnikové ekonomiky a managementu Fakulty ekonomické, kromě možnosti poradců ocení i pravidelné stipendium. „V zimním semestru jsem musel chvíli chodit na brigádu, ale teď to bude určitě lepší,“ míní. 

Program UNIS funguje od roku 2020. Zájem o členství je každý rok vysoký a děkan Fakulty pedagogické Pavel Mentlík oceňuje jeho přínos. „Možnost ovlivnit sportování na Fakultě pedagogické, potažmo na celé ZČU, pro mě bylo výzvou. V dobách mého studia, kdy jsem byl nadšený do sportovního lezení, nebyla podpora sportů prakticky žádná, a jsem rád, že se to dnes změnilo,“ uvedl děkan. 

Setkání se sportovci a sportovkyněmi UNIS se zúčastnili také ředitel Úřad služeb obyvatelstvu magistrátu města Plzně Přemysl Švarc, Ladislav Harvánek z Odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Plzeňského kraje, ředitel Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje Luboš Koželuh a tutorka programu UNIS Adriana Ujkanovičová z Fakulty pedagogické ZČU.



        

Galerie


S fungováním programu UNIS seznámil sportovkyně a sportovce Václav Salcman z Fakulty pedagogické.

S životosprávou studujícím pomáhá výživová poradkyně Jana Žídeková.

Celouniverzitní

Šárka Stará

17. 02. 2023