Identita Západočeské galerie v Plzni pohledem studentek Sutnarky

Spolupráce Veřejnost Výstava

Druhý březnový čtvrtek slavnostně otevřela Západočeská galerie v Plzni výstavu, která vzešla ze spolupráce s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara. Vernisáž se uskutečnila za účasti studujících i absolventů, kteří v průběhu letního semestru roku 2022 zpracovávali téma vize budoucnosti galerie.

Studentky a studenti magisterského navazujícího ateliéru Grafický design a vizuální komunikace měli za úkol vytvořit nový vizuální styl galerie a ten dále rozpracovat pro užití na propagačních materiálech a dárkových předmětech. Výstava Identita Západočeské galerie představuje grafické návrhy šesti studentek a k vidění je do 21. května 2023 v přednáškovém sále ZČG.

Cílem projektu bylo vytvoření komunikačních vizuálních prostředků, které budou zajímavým způsobem informovat veřejnost o stavbě nové budovy galerie. Studentské práce grafického designu jsou natolik nápadité, že se Západočeská galerie rozhodla představit je veřejnosti pod názvem Identita Západočeské galerie, ačkoli záměr výstavby nové budovy nebude naplněn.

„Pro nás ta práce byla radost, studentky přicházely s mnoha nápady a toto je jen menší část toho, co v ateliéru vzniklo. Děkujeme galerii za tu výzvu, podařilo se vytvořit několik opravdu zajímavých variant pro vizuál nové galerie, jen mě mrzí, že se ten projekt nebude realizovat. Je to škoda pro nás i pro Plzeň, sem by totiž přijíždělo mnoho milovníků umění z Čech i ze zahraničí jen proto, aby viděli ten dům,“ pronesl při vernisáži výstavy profesor Rostislav Vaněk, jeden z vedoucích ateliéru Grafický design a vizuální komunikace a spoluautor výstavy.

Současná výstava je již třetím společným projektem ZČG a plzeňské umělecké fakulty. Vloni vznikla výstava prací studentů a studentek ateliéru Didaktické ilustrace Galerie očima studentů Sutnarky; dále plzeňský sochař a vedoucí ateliéru Socha a prostor Benedikt Tolar vytvořil objekt Kulička, který je instalován na pozemku U Zvonu.

Galerie


Výstavu zahájili vedoucí ateliéru Kristina Fišerová a Rostislav Vaněk spolu s Gabrielou Darebnou

Aneta Balínová

Barbora Truhlářová

Kristýna Zálabská

Na výstavě jsou vystaveny práce těchto studentek: Anety Balínové, Dayany Grigoryan, Anny Lukášové, Barbory Truhlářové, Jany Valdmanové a Kristýny Zálabské.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Tisková zpráva ZČG

10. 03. 2023