Jeden svět Plzeň a Sutnarka

22  -  26 Březen

22. března, 17:00 - 26. března, 20:00

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara a další

Festival Veřejnost Výstava

I letos bude Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara jedním z promítacích míst Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Součástí festivalu bude i výstava prací studentek a studentů Sutnarky v Moving Station.

Ruská invaze na Ukrajině, energetická krize, klimatické změny, ale i sociální nejistoty. To vše jsou situace, které podtrhují křehkost a hodnotu Ceny bezpečí, podtitulu letošního ročníku Jednoho světa, který odkazuje právě na jednu ze základních lidských potřeb. Bezpečí a cena, kterou jsme za něj ochotni platit, však pro každého z nás může znamenat něco jiného. I proto se Jeden svět rozhodl nahlédnout na téma z různých úhlů pohledu a reflektovat ho napříč celým filmovým programem. 

V Plzni se diváci a divačky mohou těšit na festival od 22. do 26. března. Promítat se bude opět na třech různých místech po Plzni. Kromě Sutnarky také v Knihovně města Plzně a na Moving Station, kde bude festival slavnostně zahájen. V prostou Moving Station bude po celou dobu festivalu nainstalována výstava prací studentek a studentů ateliérů Komiks a ilustrace pro děti a Grafický design a vizuální komunikace. Vystavené komiksy, plakáty a autorské knihy zrcadlí téma letošního ročníku. Kurátorem výstavy je student doktorského studia Jakub Konupka.

Diváci a divačky na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara uvidí ve čtvrtek 23. března dvě projekce doplněné o besedy. 

  • od 17:00 Co ještě uvidím - Šikana ve škole a časté pocity osamělosti. S obojím se Christina musela vyrovnávat už jako dítě. I malého Silase dědičná nemoc obírá o kontakt s okolím rychleji, než Christina očekávala, a tak se rozhodne podniknout se synem cestu na Island a dopřát mu pohled na dechberoucí scenerie, dokud je čas. Učí ho, že se ve světě může orientovat i sluchem a hmatem, syn je jí zase oporou při cestách rušným městem. Každodenní starosti spojené se zrakovým postižením se Christině daří rozpouštět ve vášni k tanci. Snímek zachycuje mimořádný vztah matky a syna, kteří se nebojí pouštět do nových věcí a svým způsobem života vyvracejí obecné představy o životě slabozrakých a nevidomých lidí. Po filmu proběhne debata, které se zúčastní Milan Včelák.
  • od 20:00 Život pod sopkou - Dokument zachycuje běžný život několika obyvatel žijících v okolí sopky, jejíž výbuch srovnal okolí se zemí naposledy v roce 1918. Vědci, kteří vulkán sledují, předpovídají erupce jednou za 60 let. Čas utíká, ale zkáza se nekoná. Místní se ovšem s neúprosným ortelem přírody naučili žít. Předpověď výbuchu využívají pro své ekonomické zájmy a zároveň mají přesně stanovené postupy co dělat, až k neštěstí skutečně dojde. Překrásnými sceneriemi prostupují mystické příběhy o kráteru z dob dávno minulých, které se mísí s pragmatičností současných obyvatel.

Celý program najdete na webu jedensvet.cz/plzen. Předprodej přes GoOut je zahájen!

Galerie


Co ještě uvidím

Život pod sopkou

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

22. 03. 2023, 17:00


11  -  12 Duben

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Multilab (LS122)


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

11. 04. 2024

17 Duben

Webinář proběhne online.


Univerzitní knihovna

17. 04. 2024, 09:30

12 Září

zámek Tachov


Celouniverzitní

12. 09. 2024, 08:30

25 Duben

Univerzitní 26, EP 130


Fakulta strojní

25. 04. 2024, 12:00

15 Květen

Atletický stadion města Plzně


Celouniverzitní

15. 05. 2024, 14:00