ZČU se opět připojila k Týdnu mozku. Představuje terapeutického robota

Festival Věda Veřejnost

S technologickou novinkou seznámí Pavel Mautner z katedry informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd.

Terapeutický rehabilitační robot, který je schopný kolaborovat s pacientem přímo na úrovni jeho myšlení a řídit se jeho mozkovou aktivitou. To je letošní příspěvek Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni k tradičnímu Týdnu mozku Akademie věd ČR, který začal právě dnes.

Festival nejnovějších objevů a trendů ve výzkumu mozku a neurovědách se v ČR koná od roku 1998, kdy jeho tradici založil neurovědec profesor Josef Syka. Jak už je zvykem, v sídle Akademie věd nabízí množství přednášek pro odborníky i laiky, další akce se pak konají v rámci doprovodného programu, kde lze najít právě ZČU. S terapeutickým robotem vás v desetiminutovém videu seznámí Pavel Mautner z katedry informatiky a výpočetní techniky FAV. Video je vhodné pro středoškoláky, vysokoškoláky i dospělou veřejnost.

Týden mozku je rovněž součástí celosvětové kampaně na zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku Brain Awareness Week.

„Mám radost, že se festival každým rokem rozrůstá – třeba ne vždy co do počtu akcí, ale vždy do šíře nabízeného programu. Dokážeme tak mozek, nesmírně fascinující orgán, přiblížit všem věkovým skupinám,“ říká zakladatel Týdne mozku profesor Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR.

Fakulta aplikovaných věd

Pavel KORELUS

13. 03. 2023