Jeden svět 2023: interaktivní dokumenty ve VR

22  -  26 Březen

22. března - 26. března

Moving Station

Festival Univerzita Veřejnost

Ve dnech 22. - 26. března 2023 proběhne v Plzni 25. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Podílí se na něm i Oddělení celoživotního a distančního vzdělávání ZČU.

Určeno pro: studující, zaměstnanci, veřejnost
Více informací na https://www.jedensvet.cz/program

Letošní podtitul festivalu zní Cena bezpečí a právě na problematiku bezpečí a toho, co jsme za něj ochotni platit, se Jeden svět rozhodl nahlédnout z různých úhlů pohledu a reflektovat ji napříč celým filmovým programem.

Letos festival kromě 75 celovečerních dokumentů představí také několik snímků ve virtuální realitě, jež bude v Plzni promítat ve spolupráci s Oddělením celoživotního a distančního vzdělávání Západočeské univerzity v Plzni v rámci projektu Bav se vědou

Ve virtuální realitě budete moci díky interaktivnímu animovanému projektu Lou, na jehož vzniku se podíleli lidé s autismem, prožít spolu s autistickým chlapcem dětství a první den na střední škole.

Spletitá zákoutí lidské duše mapuje také snímek režiséra Ondřeje Moravce Tmání. Ten nechává diváka pomocí virtuální reality nahlédnout do mysli mladého člověka trpícího depresí, zažít a pochopit bolest jeho duše, ale také najít způsob, jak se s touto nemocí vyrovnat a osvobodit se od nepříjemných pocitů. 

Nebudou chybět ani snímky s enviromentální tematikou: Prostřednictvím futuristického VR projektu Člověk plastový zjistíte, co by se stalo, kdyby plast nahradil většinu naší DNA, a v ekologicko-magickém VR projektu Spojeni se zemí se ponoříte do nitra naší planety a pokusíte se ji zachránit.

Ve výběru interaktivních filmů bude i oceňovaný VR dokumentární projekt Ráno před koncem světa, rekonstruující událost z roku 2018, kdy se Havaj ocitla pod falešnou hrozbou jaderného raketového útoku. 

Dokumentární nádech má také snímek Ve vězení El Helicoide, jenž se díky výpovědím bývalých vězňů pokouší zmapovat, co se děje za zdmi jedné budovy v Caracasu, která původně měla být velkolepým obchodním domem, ale nakonec našla uplatnění jako vězení, do nějž kromě trestanců a personálu nemá nikdo jiný přístup.

Průvodci virtuálním Jedním světem vám budou pracovníci Oddělení celoživotního a distančního vzdělávání Západočeské univerzity v Plzni, kteří se na vás budou těšit každý festivalový den od 16 hodin.

Odbor celoživotního vzdělávání

Helena Hasnedlová

22. 03. 2023


12 Září

zámek Tachov


Celouniverzitní

12. 09. 2024, 08:30

11  -  12 Duben

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Multilab (LS122)


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

11. 04. 2024

17 Duben

Webinář proběhne online.


Univerzitní knihovna

17. 04. 2024, 09:30

01  -  26 Květen

Galerii Hollar - Smetanovo nábřeží 6, Praha


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

01. 05. 2024, 17:00

15 Květen

Korandův sbor, Anglické nábřeží 13


Fakulta pedagogická

15. 05. 2024, 18:00