Univerzita chystá festival vědy – Dny vědy a techniky

Tradiční akce Západočeské univerzity v Plzni, Dny vědy a techniky, se uskuteční již pojedenácté. Druhý zářijový víkend bude centrum Plzně patřit interaktivní výstavě, která velkým i malým návštěvníkům poodhalí kouzla vědy.

V pátek 9. září a v sobotu 10. září se můžete setkat s mnoha experimenty běžného života i s pokusy, které jinde jen tak neuvidíte! Třicet jedna expozic představí vědecké obory z jiného úhlu pohledu. Návštěvníci se mohou těšit nejen na tradiční fyzikální a chemické pokusy, ale také se vypravit do Afriky, zkusit si dobýt hrad či obdivovat studentskou formuli. Součástí programu je také exkurze do plzeňské teplárny, kde budou mít návštěvníci jedinečnou možnost spatřit na vlastní oči, jak vzniká teplo a elektřina pro Plzeň. Chybět nebude ani klasický svět chemických reakcí v podání katedry chemie pedagogické fakulty. Katedra biologie z téže fakulty představí v mikroskopické laboratoři vzorky z plzeňských řek a rybníků i ukázky zdejších mokřadních rostlin a hub. Nově bude na Dnech vědy a techniky zastoupeno i umění – kouzlo neomapingu a využití technologií v umění představí fakulta designu a umění Ladislava Sutnara.

Kromě Západočeské univerzity připravily letošní expozice také Církevní gymnázium Plzeň, Gymnázium Stříbro, Středisko volného času Radovánek, Techmania Science Center, DEPO2015, Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, Západočeská pobočka České astronomické společnosti, Centrum výzkumu Řež, Witte Automotive a Plzeňská energetika.

Podrobný rozpis expozic najdete na stránkách Dnů vědy a techniky 2016.


Galerie


Celouniverzitní

Kateřina MODRÁ

06. 09. 2016