Měsíční vytrvalec už potřetí prověří výdrž a sportovní nasazení všech na ZČU

Sport Studující Zaměstnanci

Duben bude na ZČU ve znamení sportu. Právě na tento měsíc totiž vyhlásila katedra tělesné výchovy a sportu (KTS) Fakulty strojní sportovní výzvu Měsíční vytrvalec.

Po celý duben tak budou studentky a studenti, zaměstnankyně a zaměstnanci i absolventky a absolventi opět pro své fakulty a pracoviště sbírat body za své pohybové aktivity a zároveň přispívat na dobrou věc. Soutěžit je možné ve dvou kategoriích – jednou je běh a chůze, do druhé patří jízda na kole, koloběžce nebo kolečkových bruslích.

„Chceme po zimě opět trochu rozhýbat celou univerzitu a probudit ve studentech, zaměstnancích a absolventech chuť vyrazit ven, prospět sami sobě, své fakultě a týmu, ale také někomu, kdo to potřebuje,“ říká Pavel Červenka, vedoucí KTS. Stejně jako v minulých ročnících chce katedra i letos získat díky soutěži finanční prostředky, které pak daruje někomu, kdo každodenně bojuje s výzvami mnohem náročnějšími.  

Jak se zúčastnit? Stačí některou z uvedených aktivit zařadit do svého dubnového programu a pak už jen měřit zdolané kilometry a zaznamenávat dosažené výsledky. Místem, kde se budou shromažďovat, bude tentokrát speciální web, který pro soutěž Měsíční vytrvalec vytvořili studenti z Fakulty aplikovaných věd. Aktuálně je v testovacím provozu, odkaz na něj i pravidla soutěže najdou zájemci v týdnu před zahájením soutěže na webu KTS, Facebooku a Instagramu. Každý účastník se do systému pak snadno přihlásí prostřednictvím svého Orion konta.

Každá disciplína se boduje zvlášť. Vždy po týdnu se průběžný počet zdolaných kilometrů za danou fakultu či pracoviště vyhodnotí a zároveň se body započtou do celkového hodnocení. A aby motivace byla ještě větší, můžete se těšit i na extra výzvy, za které každý týden můžete získat bonusové body. Vítězné fakultě či pracovišti bude udělen titul Měsíční vytrvalec.

Stejně jako v minulých letech byste si měli při Měsíčním vytrvalci především zasportovat a bavit se. Kdo má chuť, může se o své zážitky, trasy a fotky míst, kam doběhl nebo dojel, podělit s ostatními – jednou z možností jsou stories s označeným instagramovým účtem @kts.zcu.  

Kromě radosti z pohybu přinese všem účastníkům dobrý pocit také vědomí, že každým zdolaným kilometrem přispívají do částky, kterou  obdrží jiný statečný bojovník. Z návrhů, které KTS obdržela od součástí ZČU, byl k podpoře vybrán malý Nicolas – čtyřletý chlapec, jemuž byl v sedmi měsících diagnostikován nádor na mozku, který nešťastně postihnul křížení zrakových nervů. Po první operaci, kdy byl nádor částečně odstraněn, přišel bohužel Nicolas o zrak. Navíc byla tehdy zasažena hormonální část mozku, takže hormony musí dostávat několikrát denně společně s léky na epilepsii a momentálně i na ředění krve. V následujících 18 měsících čeká Nicolase další chemoterapie. Řada operací a náročná léčba s sebou přinášejí i opoždění vývoje. Aby Nicolas začal lézt a chodit a krůček po krůčku dohnal své vrstevníky, podstupuje dvakrát týdně ergoterapii, jednou týdně fyzioterapii a každý druhý měsíc dojíždí na čtyřtýdenní cvičení na soukromou neurorehabilitační kliniku do Prahy. Intenzivní terapie a cvičení přitom nejsou hrazeny pojišťovnou. Peníze z Měsíčního vytrvalce tak najdou své smysluplné využití. 

Celouniverzitní

17. 03. 2023