V hlavní roli Grafika

Soutěž Veřejnost Výstava

Aktivity ateliéru Grafika na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara nekončí naplněním studijního programu, ale přirozeně reagují na aktuální výzvy v rámci fakulty i ve veřejném prostoru. Přesvědčit se o tom je možné v oknech Galerie Ladislava Sutnara anebo v atriu budovy umělecké fakulty.

"Povahu centrálního prostoru fakulty určuje dominance pravých úhlů. Ateliér GRAFIKA opakovaně vstupuje do vizuálního rozhovoru s klesajícími a stoupajícími hmotami interiéru haly, podřízeného hlediskům provozu, ekonomiky a ergonomie. Pravidelné pokusy o narušení hegemonie racionální architektury jsou ukotveny v základu grafického projevu. Nasazení minimalistických prostředků ve spojení s intenzitou a spontaneitou provedení dokládá základní vlastnost života. Nevypočitatelnost. V tomto smyslu je tušová malba studentky Márie Stupkové z prvního ročníku příkladem osobního přístupu k realizaci velkoformátové kompozice ve veřejném / pracovním prostoru, dočasným terčem bloudící a usínající pozornosti," uvádí vedoucí ateliéru, profesor Mikoláš Axmann. 

Do 3. dubna se ve výlohách Galerie Ladislava Sutnara zrcadlí práce studentek a studentů druhé ročníku bakalářského studia zmiňovaného ateliéru Grafika. Ti pod vedením Mikoláše Axmanna zpracovávali téma Strom ve městě. 

Svůj velký svátek oslaví grafický obor 5. dubna, kdy budou v pražské Betlémské kapli předány ceny Grafika roku 2022. Do letošního ročníku Grafiky roku, který již po devětadvacáté pořádá Nadace Hollar, se přihlásilo téměř šest stovek prací, z toho bude na výběrové výstavě vystaveno 211 děl a 31 autorských knih. Zastoupeny jsou všechny klasické techniky – serigrafie, litografie, hlubotisky, tisky z výšky, počítačová grafika i originální autorské techniky a autorská kniha. Porotci vybrali pět desítek nominací a udělili patnáct cen Grafiky roku 2022. Mezi nominovanými na hlavní cenu je vedoucí ateliéru Grafika profesor Mikoláš Axmann. Kompletní přehled nominovaných, mezi nimiž nechybí také studentky a studenti Sutnarky, najdete na webu Nadace Hollar. Výběr nejlepší současné grafické tvorby širokého spektra umělců a studentů-grafiků bude k vidění do 5. května ve dvou výjimečných prostorech na Betlémském náměstí v Praze, a to v lapidáriu Betlémské kaple a ve zcela nové České galerii moderního umění. 

Foto: Said Ismail

Galerie


Tušová malba studentky Márie Stupkové

K autorské realizaci došlo na základě interní ateliérové soutěže vystavených návrhů.

"Stromy ve městě stejně jako lidé – hýčkaní krasavci, bezduché zástupy, šedivé pařezy a bludné existence za ploty a mřížemi. Zasklená mávátka veselých průvodů. Zdvihači náhrobků, stěžně mikrotenových plachetnic, pěstičky mrzačené plzeňským řezem. Stromy ve městě, stejně jako lidé – spěchají k jaru." Vystavující: Kamila Doubková, Kristýna Fričová, Amina Kaliyeva, Kristýna Remešová, Jan Šatara, Vojtěch Šavel, Nikola Tilgnerová, Karolína Vrátilová

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

30. 03. 2023