Výstava Shapes: Venus

11  -  27 Duben - Květen

11. dubna, 10:00 - 27. května, 15:00

Galerie Ladislava Sutnara, Riegrova 11, Plzeň

International Veřejnost Výstava

V souvislosti s každoročními Slavnostmi svobody již tradičně Galerie Ladislava Sutnara připomíná význam česko-amerických vztahů. Proto s hrdostí oznamujeme, že 12. dubna bude v 18 hodin slavnostně otevřena mezinárodní studentská výstava na počest díla a odkazu plzeňského rodáka Ladislava Sutnara.

Vstup: volný

Výstava Shapes: Venus, která je čtvrtým pokračováním projektové série nazvané Shapes, představí na jednom místě nová díla studentek a studentů uměleckých škol z České republiky, Belgie, Rakouska a Spojených států. Ti v roce 2022 zareagovali na projektovou výzvu a zapojili se do reflexe slavných Sutnarových obrazů Venuší, které vznikly v 60.–70. letech 20. století. Cílem projektu bylo motivovat studující k tomu, aby prozkoumali detaily těchto Sutnarových obrazů – výchozí materiály a autorovu inspiraci, jeho fotografie, črty a výkresy, pracovní metody, geometrii, barevnou škálu, malířskou techniku, zamýšlenou oslavu mládí, snahu obrazů o dokonalost. Studentky a studenti na tyto aspekty reagují také z teoretických hledisek dějin umění, společenských dějin, feminismu, genderové identity a její reprezentace, mediálních studií nebo psychologie.

Ateliéry malby, ilustrace a grafického designu plzeňské Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara vystaví své práce po boku typografických návrhů vytvořených pod vedením Stevena Hellera z newyorské School of Visual Art, fotografických prací studujících chicagské Columbia College, designů vytvořených na Katedře aplikovaného umění na Haute École Louvain en Hainaut v belgickém Monsu nebo uměleckých experimentů s rozšířenou realitou, které vznikly v rámci workshopu pod vedením Daniela Hubera z Vysoké školy umění v rakouském Linci.  

K vidění bude rovněž publikace Shapes: Venus, discourse, photography, drawings unearthed vydaná v limitované edici a obsahující vzácné materiály z archivu Ladislava Sutnara, kritické texty historiků Tomáše Vlčka a Ladislava Zikmunda-Lendera a kurátora a editora Jana Van Woensela

Během Plzeňské muzejní noci v pátek 26. května bude výstava přístupná od 16 do 23 hodin.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

11. 04. 2023, 10:00


15 Květen

Atletický stadion města Plzně


Celouniverzitní

15. 05. 2024, 14:00

23  -  30 Duben

(A)VOID CAFÉ, Náplavka u Jiráskova mostu, Praha


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

23. 04. 2024

15 Květen

hala Knihovny Bory, Univerzitní 18, Plzeň


Univerzitní knihovna

15. 05. 2024, 17:00