Stovky lidí uctily u pomníku Díky, Ameriko! památku osvoboditelů

Spolupráce Univerzita Veřejnost

V sobotu 6. května se u pomníku Díky, Ameriko! uskutečnil hlavní pietní akt Slavností svobody. Zúčastnil se ho také prorektor pro tvůrčí činnost a doktorské studium Jiří Hammerbauer.

Stovky lidí přišly v sobotu 6. května uctít památku spojeneckých vojáků, kteří v květnu 1945 osvobodili západní Čechy. Pietní akt se poprvé od roku 1990 uskutečnil bez osobní přítomnosti amerických a belgických veteránů. Jejich potomci a příbuzní však na Slavnostech svobody nechyběli. Právě oni patřili mezi nejvzácnější hosty, jimž davy lidí vyjadřovaly náklonnost a vděk.   

Kromě primátora města Plzně Romana Zarzyckého přednesli své proslovy předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová, předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil, hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, zástupci vlády, amerického velvyslanectví i potomci veteránů. 

Účast rektora Miroslava Lávičky neumožnila jeho zahraniční pracovní cesta na Tchaj-wan. Západočeskou univerzitu tak reprezentoval prorektor Jiří Hammerbauer, který se památce veteránů poklonil jak při hlavním pietním aktu u pomníku Díky, Ameriko!, tak o den dříve u Památníku bojovníků a obětí světových válek na náměstí Míru.  

Foto: město Plzeň 

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

09. 05. 2023