Fakulta právnická čtyřikrát uspěla v soutěži Právník roku

Univerzita Úspěchy

Čím je Oscar pro profesionály ve filmovém světě, tím je cena svatého Iva pro právníky a právničky.

Česká advokátní komora spolu s mediální a vzdělávací skupinou EPRAVO.CZ uspořádala v pátek 12. května v brněnském hotelu Intercontinental tradiční slavnostní galavečer. Na programu bylo předávání symbolických skleněných sošek sv. Iva Bretaňského – tedy jakýchsi „českých právnických Oscarů“, a spolu s nimi udílení prestižních titulů Právník roku. Porota letos vybírala oceněné celkem v osmi soutěžních kategoriích, přičemž pět z nich bylo odborných – občanské právo, trestní právo, správní právo, pracovní právo a občanská a lidská práva a právo ústavní – a tři speciální – PRO BONO, Talent roku a Právnická síň slávy za celoživotní přínos českému právu. V několika kategoriích přitom obdrželi sošku zástupci Fakulty právnické ZČU.

Děkan fakulty Stanislav Balík si odnesl odborné ocenění v oboru občanská a lidská práva a právo ústavní. Doktor Balík, přední autorita posledního jmenovaného odvětví a emeritní soudce Ústavního soudu ČR, se dlouhodobě specializuje na tematiku prozařování ústavních práv do českého právního řádu. Jeho éra působení na Ústavním soudu bude jistě vždy vzpomínána jako éra snahy o korekci práva zdravým rozumem a lidskou tváří a zároveň éra nálezů, jež kromě hodnoty právní nesou i hodnotu lidskou a mnohdy i takřka uměleckou.

Druhým oceněným zástupcem naší fakulty se stal její absolvent Jakub Sivák. Ocenění v kategorii Talent roku obdržel za druhou příčku v žebříčku nejkvalitnějších odborných prací posuzovaných porotou. Doktor Sivák dlouhodobě působí na obvodním státním zastupitelství pro Prahu 8.

Uspěla rovněž plzeňská absolventka Lucie Hrdá, která zvítězila v kategorii PRO BONO. Nositelka Ceny Františky Plamínkové a ceny Flamma, spoluzakladatelka organizace BEZ TRESTU a právní poradkyně poradny Bílého kruhu bezpečí se dlouhodobě specializuje na trestní a rodinné právo, konkrétně na oblast domácího a sexualizovaného násilí.

Konečně posledním západočeským zástupcem se – byť poněkud zprostředkovaně – stal člen vědecké rady Fakulty právnické ZČU Ranko Pelicarić. Chorvatský advokát s českými kořeny a bývalý prezident CCBE převzal Řád české advokacie – nové vyznamenání České advokátní komory, určené pro významné představitele zahraniční advokacie.

Všem oceněným blahopřejeme.


Foto: Právník roku 2022

Fakulta právnická

Martin Koldinský

16. 05. 2023