Třicetiletá Univerzita třetího věku ZČU děkuje za podporu

Další vzdělávání Spolupráce Zaměstnanci

Univerzita třetího věku Západočeské univerzity v Plzni oslavila v květnu 30 let od svého vzniku. U příležitosti tohoto významného jubilea si připomíná zásadní milníky své historie a děkuje všem svým příznivcům.

Začalo to v roce 1992

Univerzita třetího věku Západočeské univerzity v Plzni zahájila činnost v akademickém roce 1992/93. V prvních letech byly studijní kurzy smíšené, tvořené přednáškovými cykly z různých oborů. V roce 1995 začalo monotématické semestrální studium pedagogiky, psychologie a literatury.

Studium na Univerzitě třetího věku Západočeské univerzity v Plzni je dnes součástí systému celoživotního vzdělávání. Senioři se díky ní mohou kvalifikovaně a na univerzitní úrovni systematicky seznamovat s nejnovějšími poznatky v oblasti vědy, historie, politiky či kultury. Studium rovněž stimuluje jejich zájem o současné dění ve společnosti a aktivní přístup k životu, a tím prohlubuje jejich vědomí vlastní odpovědnosti za kvalitu stáří.


Chtěli jsme být seniorům blíž,

a tak v roce 2002 vznikla v Chebu první z poboček Univerzity třetího věku. Dnes učíme v 19 městech či obcích Plzeňského, Karlovarského a nově také Jihočeského kraje.


Chtěli jsme vytvořit silnou komunitu,

a tak je s námi dnes téměř 2000 aktivních posluchačů, ať už z řad bývalých lékařů, inženýrů, pedagogů, účetních, pracovníků v obchodu, průmyslu, zemědělství či službách, nebo třeba lidí, kteří v produktivním věku studovat z různých důvodů nemohli.


Chtěli jsme inspirativní a kvalitní lektory a příjemné zázemí,

a tak kvalitní výuku na vysoké odborné úrovni zajišťuje více než 550 odborníků ze Západočeské univerzity v Plzni a profesionálů z praxe. O organizační zajištění se stará další dvacítka pracovníků.


Chtěli jsme, aby si z naší nabídky vybral opravdu každý,

a tak jsme v průběhu let zrealizovali více než 1500 kurzů. Za zmínku stojí například kurz Technika a výroba 21. století, kdy posluchači svářeli, tvářeli, pájeli a programovali roboty, kurzy Přírodní vědy aktivně, Jaderná energie, Lidé a včely nebo Český jazyk, kde si posluchači osvěžili současnou češtinu.
A co chystáme na příští akademický rok? Posluchači se mohou těšit například na pokračování Mykologie, nově třeba na Hydrobiologii či kurz Tvoříme zahradu a mnoho dalšího.


Posluchači nechtěli tak dlouhé prázdniny,

a tak vznikla v akademickém roce 2016 letní škola U3V. V průběhu dvou červencových týdnů nabízíme výlety, exkurze, workshopy a další zajímavé aktivity.


Jsme tu s vámi už 30 let,

a tak bychom vám chtěli poděkovat. Velice si vážíme všech, kteří svou činností v uplynulých 30 letech Univerzitu třetího věku podpořili. Děkujeme za váš čas, ochotu, nasazení, za vaši aktivitu, za píli a za zodpovědnost, s jakou přistupujete k práci se seniory. Děkujeme, že jste trpěliví, ochotní a respektující k omezením, která s přibývajícím věkem souvisejí. Děkujeme, že naše posluchače motivujete k aktivnímu přístupu k životu a ukazujete, že podzim života lze trávit kvalitně, s radostí. Děkujeme, že nám poskytujete zázemí, kde můžeme naši školu společně realizovat. Děkujeme za metodickou, odbornou, finanční a hlavně lidskou podporu.

Děkujeme, že nám pomáháte dělat Univerzitu třetího věku takovou, jakou ji všichni chceme mít.

ANCORA IMPARO.

Univerzita třetího věku ZČU

Univerzita třetího věku

Markéta Brůžková

08. 06. 2023