České hrdinky z Plzně inspirují svět. Ve spolupráci s Pákistánem vznikla virtuální výstava

International Tisková zpráva Výstava

Projekt, který odstartoval na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, si klade za cíl vyzdvihnout úlohu žen v historii a současnosti obou zemí a ukázat příklady aktivních, tvůrčích a inspirativních osobností.

Stovka uměleckých portrétů významných žen, které utvářely minulost i přítomnost Česka a Pákistánu, se stala součástí unikátní mezinárodní online výstavy. Soubor padesáti plakátů českých hrdinek vytvořili studující Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Výstava je dostupná na webu heroines.pk.

Projekt České a pákistánské hrdinky si klade za cíl vyzdvihnout úlohu žen v historii a současnosti obou zemí a ukázat příklady aktivních, tvůrčích a inspirativních osobností. Česká část projektu odkazuje k aktuálnímu tématu ženské rovnoprávnosti a připomíná silné osobnosti českého umění, vědy i sportu.

Portréty pocházejí z dílny mladých talentovaných studentů a absolventů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, kde vznikly pod vedením Renáty Fučíkové, vedoucí ateliéru Didaktické ilustrace, která projekt kurátorsky zaštítila a podílela se také na výběru osobností.

Už v roce 2018 začali studenti a studentky ateliéru Didaktické ilustrace pracovat na projektu „Žena a její svět“. Ze série ilustrací následně vznikla knižní publikace „HRDINKY. Příběhy významných českých žen“, která vyšla na podzim 2020 pod značkou Universum v nakladatelském domě Euromedia jako připomenutí 100. výročí uzákonění ženského volebního práva v českých zemích (1920). Texty pro knihu, která se stala bestsellerem, napsala spisovatelka Kateřina Tučková. Na publikaci navázala výstava.

„Výstava měla být od začátku putovní, a protože vznikla ve spolupráci s Českými centry, měla se představit ve vybraných evropských metropolích, ve kterých mají Česká centra zastoupení. Kvůli dopadům pandemie ale bylo zapotřebí přesunout projekt do online prostoru. Díky tomu se však České hrdinky stihly podívat do světa mnohem dál, vystaveny byly například v Izraeli, Nizozemsku, Anglii, Itálii nebo Japonsku,“ vysvětluje Renáta Fučíková.

Ve spolupráci s Českými centry tak byly České hrdinky postupně prezentovány v téměř 30 zemích, např. v USA, Brazílii, Alžírsku, Gruzii, Ukrajině, Polsku, a byly přeloženy do 16 jazyků. „Úspěch této výstavy spočívá v kombinaci několika aspektů – tematizování životních příběhů zajímavých žen, v jednoduchém, ale atraktivním zpracování plakátů a v neposlední řadě také v tom, že jde o díla mladých začínajících autorek a autorů. Jsme proto moc rádi, že výstavu můžeme prostřednictvím sítě našich poboček i zastupitelských úřadů šířit po světě, letos ji budeme uvádět třeba v Řecku, Egyptě nebo Nigérii,“ říká Hana Pištorová, projektová manažerka, která má Hrdinky v Českých centrech na starosti.

A Hrdinky inspirovaly také pákistánskou Národní uměleckou školu (National College of Arts, NCA) v Láhauru k sestavení obdobné sady portrétů významných Pákistánek. Na podzim 2022 byla za velké pozornosti médií otevřena společná výstava českých a pákistánských ilustrací v galerii NCA. V prosinci 2022 byly portréty mimořádných žen obou zemí s doprovodnými texty ve spolupráci NCA a zastupitelského úřadu ČR v Pákistánu vydány knižně.

Velvyslanectví ČR spolu s NCA a firmou Bata Pakistan jako sponzorem projektu při následném spuštění internetové stránky heroines.pk oznámilo zřízení každoročního ocenění jedné mimořádné pákistánské ženy; soubor „hrdinek“ tak bude postupně rozšiřován a posouván od historie k současnosti.

Prorektor NCA Murtaza Jafri při své návštěvě České republiky na přelomu května a června projevil největší zájem o možnost navštívit právě Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara, kde se tato dnes již proslulá výstava zrodila.

„Pana prorektora zaujala práce našich ateliérů. Se zájmem si prohlédl tradičnější umělecké obory, zejména knižní tvorbu, didaktickou ilustraci a grafiku, ale silně ho zajímaly i obory progresivní, především průmyslový a produktový design a audiovize. V Láhauru řeší podobné projekty jako my, ekologii, pomoc stárnoucím a postiženým, a samozřejmě i rovnost příležitostí pro ženy a muže. Je velmi pravděpodobné, že naše spolupráce bude pokračovat i v budoucnu. Pákistán je pátou nejlidnatější zemí světa a rychle se proměňuje,“ popisuje návštěvu Renáta Fučíková.

„Spolupráci s pakistánskou NCA považuji za obohacení našich zahraničních vztahů. Naše fakulta má tradičně silné vazby na vzdělávací a kulturní instituce v USA a samozřejmostí jsou partnerství s evropskými subjekty. Vedle východoasijských institucí, například v Tchaj-wanu či Japonsku, máme nyní možnost otevřít své dveře další vzdálené a bohaté kultuře,“ doplňuje děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Vojtěch Aubrecht.

Galerie


Na konci května navštívil Sutnarku prorektor pákistánské National College of Arts (NCA) Murtaza Jafri.

Prorektor pákistánské NCA Murtaza Jafri se seznámil s uměleckými obory vyučovanými na Sutnarce. Na fotce s děkanem Sutnarky Vojtěchem Aubrechtem.

Při své návštěvě Sutnarky se prorektor NCA Murtaza Jafri setkal také s autorkou projektu Hrdinky Renátou Fučíkovou. 3x foto: Yelizaveta Skrypnik

Slavnostní zahájení výstavy České a pákistánské hrdinky na National College of Arts (NCA) v Láhauru v srpnu 2022. 3x foto: NCA

Vernisáž výstavy České hrdinky v plzeňské Galerii Ladislava Sutnara v roce 2020. Autorka projektu Renáta Fučíková.

Vernisáž výstavy České hrdinky v Galerii Ladislava Sutnara v roce 2020. 2x foto Kamran Julfayev

Františka Plamínková

Magdalena Kožená

Martina Navrátilová

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Martin Bečan

06. 06. 2023