Mezinárodní letní jazyková škola a ArtCamp přilákají do kampusu ZČU stovky lidí

Další vzdělávání Univerzita Veřejnost

Dvě největší letní školy Západočeské univerzity v Plzni potrvají od 10. do 28. července.

v pondělí 10. července přivítají dvě největší letní školy Západočeské univerzity v Plzni stovky lidí, kteří do kampusu na Borech přijedou za jazyky nebo za uměním. Mezinárodní letní jazyková škola pod taktovkou Ústavu jazykové přípravy se uskuteční po třiatřicáté, ArtCamp Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara čeká 17. ročník. Obě školy potrvají do 28. července, přičemž do té umělecké se může zapojit i veřejnost, pro niž se chystá řada akcí.

 

Mezinárodní letní jazyková škola letos očekává přes 460 účastníků a účastnic, z toho 70 cizinců. Do Plzně je přilákala nabídkou kurzů portugalštiny, němčiny, angličtiny, italštiny, francouzštiny, španělštiny a také češtiny pro cizince, a to jak obecného, tak profesně zaměřeného jazyka, ve všech jazykových úrovních. „Jako každoročně byl největší zájem o kurzy pro děti a teenagery do 17 let, kde máme již obsazené všechny nabízené kurzy,“ říká koordinátorka školy Daniela Kopřivová.

Jazykovou školu mohou během jednoho, dvou nebo všech tří týdnů absolvovat žáci a žačky základních i středních škol, studenti a studentky vysokých škol i kdokoliv z veřejnosti, kdo včas vyplnil přihlášku. Oficiální zahájení se uskuteční v pondělí 10. července v 8 hodin v posluchárně UP108 budovy Univerzitní 22. Ke shromážděným promluví prorektor pro koncepci vzdělávání a záležitosti studujících Jiří Kohout a ředitelka Ústavu jazykové přípravy Jana Čepičková.

Na středu 19. července je přichystán koncert. V hlediště i taneční parket se změní schody Univerzitní knihovny a zváni jsou i ti, kteří se právě budou věnovat umění na ArtCampu.

 

Mezinárodní letní škola umění ArtCamp vyhlíží dosud nejvyšší účast – 42 kurzů se zúčastní na 500 lidí včetně těch, kteří přijedou z Číny, Izraele, Polska, Německa či Ukrajiny. Hostující lektoři a lektorky dorazí z Belgie, Japonska, Polska a Slovenska. Oficiální zahájení se na Sutnarce nechystá, v pondělí ráno se účastníci setkají s lektory v ateliérech a začnou tvořit. Kromě stálic, jimiž jsou například kurzy design interiéru, fashion design, design šperku, figurální kresba, ilustrace, knižní vazba, analogová i digitální fotografie nebo grafický design, letos ArtCamp poprvé otevře kurzy virtuální reality, herní tvorby nebo kreslené a loutkové animace.

Kurzy letní školy umění jsou otevřené všem od věku 15 let, a to včetně středoškoláků a středoškolaček, kteří se chtějí připravit na talentové zkoušky, i těch zkušenějších se zájmem o další rozvoj jejich dovedností.

„Účastníky letní školy čeká kromě intenzivní práce v kurzech i bohatý doprovodný program, jehož hlavní body jsou otevřené i široké veřejnosti. Jde například o vernisáž třetí výstavy z cyklu Travel v galerii GAFA v úterý 11. 7., vernisáž výstavy plakátů polského umělce Ryszarda Kajzera v galerii Inkubátor v úterý 18. 7. nebo středeční večery ArtCamp Talks v kavárně Družba, kde se představí lektoři letní školy. Vrcholem každého týdne je společná páteční odpolední výstava výstupů jednotlivých kurzů přímo na Sutnarce,“ říká provozní ředitelka ArtCampu Lenka Kodýtková a dodává, že aktuální informace najdou zájemci na sociálních sítích letní školy.

Galerie


Zahájení Mezinárodní letní jazykové školy 2022.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

04. 07. 2023