Zemřel Milan Brumovský, světově uznávaný odborník v oblasti jaderné energetiky

Spolupráce

Milan Brumovský odešel v pondělí 24. července ve věku nedožitých 88 let. Jako externí spolupracovník přednášel také na Fakultě strojní ZČU.

RNDr. Milan Brumovský, CSc., byl světově uznávaná osobnost současné jaderné energetiky, jeden ze zakladatelů moderních metod řízení životnosti tlakových nádob reaktorů, nositel celé řady mezinárodních ocenění a autor mnoha odborných publikací.

Své bohaté vědomosti a zkušenosti předával i studentům Západočeské univerzity v Plzni v sérii přednášek věnovaných materiálovým problémům jaderných zařízení. Spolupracoval s katedrou energetických strojů a zařízení a katedrou materiálů Fakulty strojní ZČU.

„Milan Brumovský byl vynikající odborník, skvělý člověk a vzácný přítel," říká Jan Zdebor z katedry energetických strojů a zařízení Fakulty strojní ZČU.

Do posledních týdnů se Milan Brumovský aktivně účastnil řešení projektů spojených s bezpečným provozem jaderných reaktorů na české i zahraniční scéně a svoje rozsáhlé znalosti předával mladším kolegům. Odešel uprostřed práce, ale vychoval řadu kvalitních následovníků, kteří budou v jeho díle a odkazu pokračovat.   

Fakulta strojní

Šárka Stará

27. 07. 2023