NTC a Lékařská fakulta v Plzni UK rozvíjejí spolupráci a hledají perspektivy společného výzkumu

Spolupráce Věda

O možnostech společného výzkumu nebo o spolupráci se zahraničními partnery diskutovali zástupci obou institucí během návštěvy výzkumného centra NTC.

Minulý týden se uskutečnila schůzka zástupců Lékařské fakulty Plzni Univerzity Karlovy a jejího Biomedicínského centra s vedením vybraných výzkumných týmů výzkumného centra NTC Západočeské univerzity v Plzni. Hlavním cílem významné návštěvy bylo hledat možnosti  pravidelnější a hlubší projektové spolupráce mezi oběma institucemi a podpořit efektivní propojení lékařského a materiálově-technického výzkumu.

Do NTC zavítali prof. Milan Štengl, proděkan pro vědu, výzkum a grantovou činnost Lékařské fakulty v Plzni a vědecký ředitel Biomedicínského centra, a tajemnice Lékařské fakulty Marie Klečková. Po uvítání následovala prezentace obou výzkumných institucí, jež přinesla řadu zajímavých vhledů do jejich fungování a zaměření.

Blízkost Lékařské fakulty a NTC představuje unikátní příležitosti pro hledání synergií ve výzkumných aktivitách nad rámec již existující spolupráce. Jedním z rozpracovaných společných výzkumných témat je například materiálový výzkum kostních implantátů s využitím mikro CT. V rámci potenciálních směrů společného výzkumu byly při setkání diskutovány aplikace biomechanických modelů lidského těla nebo problematika bezkontaktního měření teploty pomocí infračervených technologií. NTC nabídlo využití know-how v oblasti kvantových materiálů, senzorů a dalších pokročilých materiálů využívaných v medicíně, Lékařská fakulta pak erudované experimentální a klinické medicínské týmy i zkušený tým projektového oddělení.

Setkání zástupců Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy a NTC potvrdilo potenciál vzájemné synergie a naznačilo nové možnosti pro rozvoj nejen vědecké spolupráce.

Nové technologie - výzkumné centrum

Dita Sládková

02. 08. 2023