Výstava představuje kraj jako region vědy, výzkumu a inovací. Západočeská univerzita na ní nechybí

Věda Veřejnost Výstava

V Plzni je výstava k vidění od pondělí 4. září v Šafaříkových sadech, v Klatovech bude od 18. září do 2. října.

Osmnáct vybraných inspirativních osobností, jejich životních příběhů a vědeckých projektů, kterým věnují veškerou svou energii a talent s cílem posunout poznání vpřed, představí velkoformátová putovní výstava, jejíž vernisáž se bude konat ve čtvrtek 7. září v Šafaříkových sadech v Plzni. Následně se objeví v Hostašových sadech v Klatovech a v budoucnu i na dalších místech. Společným jmenovatelem je Plzeňský kraj, místo, s nímž osobnosti spojily svůj profesní i osobní život.

Inovace jsou základem identity regionu, která vždy stála na osobnostech pohlížejících za známý horizont s odhodláním posunout svět kupředu. „Proto jsme se rozhodli právě prostřednictvím nich představit kraj jako region vědy, výzkumu a inovací. Že tomu tak skutečně je, dokládá fakt, že na území Plzeňského kraje působí více než sto vědeckých, výzkumných a vývojových týmů, a to napříč obory a tématy. Nalezneme je ve firmách, výzkumných centrech, na fakultách a vědeckých pracovištích Západočeské univerzity v Plzni nebo Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy, uvedl hejtman PK Rudolf Špoták a dodal: „Provázanost se soukromým sektorem přináší týmům mnoho ocenění i v mezinárodním měřítku. Nejdůležitější jsou ale lidé. Právě vědci, výzkumníci, studenti i mladí talenti a další členové týmů pohání výzkum, vývoj a inovace v kraji dopředu. Dostávají ho na mapu nejinovativnějších regionů Evropy, které přitahují studenty, učitele a vědce z celého světa. Tyto zajímavé, inspirativní osobnosti chceme představit veřejnosti jako kapacity ve svých oborech a zároveň jako lidi z masa a kostí, kteří mají i své koníčky.

Seznámit se s machine learning inženýrem, specialistou na infračervené technologie, paleoantropologem, materiálovou inženýrkou, XR konzultantem, výpočtářem ze ŠKODA JS a.s.,  vědkyní, zakladatelem startupu, přednostou Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni nebo vedoucím výzkumného týmu Pokročilých materiálů výzkumného centra Nové technologie (NTC) Západočeské univerzity v Plzni, se návštěvníci mohou v Plzni již od pondělí 4. září v  Šafaříkových sadech u Západočeského muzea v Plzni. V Klatovech bude výstava k vidění od 18. září do 2. října. Vernisáž plzeňské výstavy se uskuteční 7. září v 10 hodin za přítomnosti představitelů Plzeňského kraje, ale především významných osobností z oblasti vědy a inovací.

Výstava ‚Inovace. DNA Plzeňského kraje‘ je součástí aktivit Plzeňského kraje na podporu vědy, výzkumu a inovací v regionu, které organizuje prostřednictvím projektu Smart Akcelerátor Plzeňského kraje III. Inovační ekosystém Plzeňský kraj buduje pomocí značky GetSmart a prostřednictvím celé řady nadcházejících akcí, jako je říjnová Konference Inteligentní specializace regionu 2023 nebo listopadová Pecha Kucha Night Plzeň Science. Více informací najdete na webu inovujtevpk.cz nebo Facebooku GetSmart.



Galerie


Celouniverzitní

tisková zpráva Plzeňského kraje

05. 09. 2023