Plzeň rozdala Umělecké ceny za rok 2022. ZČU bodovala hned čtyřikrát

Univerzita Úspěchy Veřejnost

Město ocenilo studující i vedoucího ateliéru Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, bývalou odbornou asistentku i pedagoga Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni.

Malý sál Měšťanské besedy hostil v úterý 5. září slavnostní předávání Umělecké ceny města Plzně za rok 2022. Ocenění, udělované už od rok 2013, každoročně vyzdvihuje mimořádné umělecké projekty, umělkyně i umělce. Jejich vyhlašování přihlíželi zástupci města, kraje i Západočeské univerzity v Plzni, jejíž studující i bývalí či současní zaměstnanci a zaměstnankyně tentokrát uspěli ve čtyřech kategoriích.

Cenu za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let získala Kateřina Illnerová, studentka Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, za kreslený příběh s názvem Lost in Porcelaind. V knize sleduje osamělého rybáře, který byl původně jen vzorem na porcelánové váze. Jednoho dne mu však vítr sfoukne klobouk a on se jej vydá hledat. „Babička měla na stěně porcelánový talíř, vždycky se mi líbil, a tak mě napadlo udělat z porcelánových talířů komiksová okénka,“ řekla o vzniku knihy, která získala hlavní cenu v mezinárodní soutěži Silent Book Contest.

Dalším úspěchem Sutnarky byla Cena za mimořádný umělecký počin pro umělce nad 30 let, již získal Václav Šlajch a kolektiv studentů a studentek. Zabodovali komiksovou knihou Iogi oceněnou v soutěži o nejlepší světový komiks v rámci Japan International Manga Award. Publikace představuje jedenáct poetických pohledů na každodenní život v soudobém Japonsku, daleko od gejš, robotů, otaku, automatů na kalhotky a dalších ustálených představ o zemi vycházejícího slunce. Kniha a výstava k ní se setkala se zájmem i v Zemi vycházejícího Slunce. „Překvapily nás reakce Japonců. Do návštěvní knihy psali, že díky nám mají nyní nový pohled na svou každodenní realitu,“ uvedl Václav Šlajch, který na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara vede ateliér Mediální ilustrace.

Ocenění pro ZČU znamená také uvedení kunsthistoričky Jany Potužákové do síně slávy. Někdejší dlouholetá ředitelka Západočeské galerie v Plzni i předsedkyně Unie výtvarných umělců Plzeň či zakladatelka festivalu Letnice umělců totiž byla i odbornou asistentkou na Fakultě pedagogické ZČU. „Je výjimečnou osobností, která svojí obětavou a nezištnou prací po léta formuje kulturní povědomí o výtvarné oblasti s velkým celonárodním i mezinárodním přesahem. Velká šíře jejího kulturně teoretického záběru zasahuje do mnoha oblastí kulturního života v regionu,“ zaznělo mimo jiné ve zdůvodnění, proč do síně slávy vstoupila právě ona.

Cenu za významnou kulturní událost za realizaci divadelní hry Trójanky pak získalo centrum pro kulturní a sociální projekty Johan a s ním spolek Depresivní děti Praha. Převzal ji Roman Černík, který vyučuje na katedře pedagogiky Fakulty pedagogické ZČU a je dramaturgem této inscenace. Tvůrci původní antický text aktualizovali a připravili s ukrajinskými umělkyněmi, jež našly dočasný azyl v České republice. V režii Jakuba Čermáka sklízí Trójanky úspěch na evropských divadelních festivalech.

Na závěr město ještě udělilo Cenu mecenáš(ka) plzeňské kultury společnosti HLS SECURITY AGENCY s. r. o. a jejímu zakladateli a spolumajiteli Vladimíru Babničovi.

Ocenění předávala radní pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková. „Plzeň a kultura k sobě neodmyslitelně patří. Díky bohaté tradici a současným uměleckým aktivitám bylo a je vytvářeno kulturní prostředí přesahující hranice našeho města. Plzeň je díky tomu charismatické místo s ojedinělou atmosférou a duchovními hodnotami. Dokazuje to i tvorba a činnost dnešních oceněných. Jsou to osobnosti, které v minulém roce významně ovlivnily kulturní dění v Plzni,“ uvedla.



Galerie


na snímku zleva: Vladimír Babnič, Jana Potužáková, Kateřina Illnerová, Roman Černík a Václav Šlajch.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

06. 09. 2023