Tandem reprezentoval ZČU na slavnostech německého prezidenta

International Spolupráce Univerzita

Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže při ZČU Tandem se zúčastnilo Letních slavností občanské společnosti (Bürgerfest) spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Akce proběhla o víkendu 8. a 9. září v parku prezidentova sídla v berlínském zámku Bellevue.

Pro letošní ročník slavností byly jako partnerské země vybrány Česká republika a Durynsko. V programu proto dostaly náležitý prostor. Speciální byla událost i pro Česko-německý fond budoucnosti, který zde oslavil 25 let svého fungování.

Slavnosti spojily desítky českých a německých organizací a umělců, kteří představili rozmanitou paletu vzájemné spolupráce, včetně hudby, tance, divadla, nového cirkusu a interaktivních workshopů. Na hlavním pódiu se tak objevili čeští umělci jako Vojtěch Dyk, MYDY, Divadlo Spejbla a Hurvínka, Divadlo V.O.S.A nebo spisovatel Jaroslav Rudiš. Tandem, dlouhodobý partner Fondu budoucnosti, představil svou činnost na dvou stáncích.

Výměny mládeže, zahraniční odborné praxe, podpora výuky německého a českého jazyka či Evropská dobrovolná služba – o tom všem se mohli návštěvníci na stáncích Tandemu dozvědět. Dostalo se i na zábavu. Nechybělo domino s českými germanismy, výroba placek, možnost vyfotit se jako skaut či krteček nebo si z papíru vytvořit pejska a kočičku. Na pódiu pak proběhla česko-německá jazyková animace, při které se diváci mohli jednoduše a hravě naučit pár slov česky.

Víkend plný kultury, pestrých setkání a utužování česko-německých vazeb ukázal, že česko-německé vztahy stojí na pevných základech a akce jako tato jsou jejich skvělou reprezentací.

Galerie


Centrum výměny mládeže

Katarzyna Jindrová

15. 09. 2023